Пеня, газ, квас, керогаз! Підсумки тижня .

1421

«Комуналка» за новими правилами. Не сплачуєш вчасно за комірне – плати додаткові гроші! 1 травня до України повернулася пеня за комунальні послуги. Таким чином законотворці намагаються вплинути на боржників. Ми вже розповідали цього тижня про змінені умови гри, що прописані у Законі про «Надання комунальних послуг». Ключових нововведень кілька: запуск ринку ЖКП, легалізація трійці гравців і пеня.   Остання складає мізерну соту відсотка, однак повинна зменшити борги. До слова, після завершення опалювального сезону у «Хмельницьгаз збуті» недоотримали астрономічну суму – 610 мільйонів гривень.   У компанії кажуть, надії лише на свідомість і ту ж таки пеню, яка привчить громадян відповідальності. Водночас думки експертів не такі оптимістичні.

І таких питань – зо два десятки. Представники ОСББ області засипали спікерів-експертів актуальними проблемами щодо роз’яснення нового закону про житлово-комунальні послуги. Головне нововведення –  запуск ринку послуг ЖКГ і чітке регламентування кількості гравців. Тепер  це споживач, виконавець і управитель. Після укладання договорів можна буде домовлятися про вартість тарифу на послугу.

Топове суперечливе нововведення – пеня за борги за комуналку, не зовсім нове, зазначають експерти. Ми мали подібну практику в середині 90-х. Тоді закон діяв не довго, відмінили через тотальну заборгованість заробітної плати перед населенням. Нині лихі часи минули – пеня повернулася. Експерти реанімаційного пакету реформ кажуть, хвилюватися громадянам не варто, процент мізерний – 0,01% від суми боргу у день, а нараховувати будуть лише тим, хто заборгував після 1 травня.

Водночас, голови ОСББ не дуже вірять, що така ініціатива суттєво вплине на боржників і змусить вчасно розраховуватися за спожите.

Тим часом у «Хмельницькгаз збуті» кажуть, впровадження пені може вплинути на недобросовісних споживачів. До слова, компанія-постачальник нині у скруті саме через боржників. Населення області завинило 610 мільйонів гривень за блакитне паливо. Майже половина цієї  суми на совісті субсидіантів. Тож карати гривнею на думку газівників – найефективніший метод, навіть якщо відсотки мізерні.

Водночас з 1 травня ми отримали не лишень пеню, а і нову ціну на газ. Фактично вона зменшилася, однак на ділі  – платитимемо більше. У тариф додали 23 гривні 63 копійки за тисячу кубометрів, які отримуватиме «Укртрансгаз» – компанія, що відповідає за магістральні газопроводи.   Ще одне новаторство – сталого тарифу вже не буде. Щомісяця вартість змінюватиметься.

У «Хмельницькгаз збуті» кажуть, споживачі змін умов гри не відчують, рахунки приходитимуть вчасно. Головне, вчасно подавати показники лічильників і вчасно сплачувати за спожите.  Водночас, і експерти,  і постачальники в один голос кажуть, нові правила надання житлово-комунальних послуг  посприяють покращенню рівня якості цих послуг, стимулюватимуть розвиток ринку ЖКП. Мовляв, через конкурентні умови гри, великі енергопостачальні монополії з часом поступляться місцем – меншим і вигіднішим.

 

 

 

" " " "