Передвиборна війна статей – активісти фіксують перші маніпуляції з гендерними квотами

684

Війна статей. Громадянська мережа ОПОРА фіксує перші порушення виборчого законодавства в частині дотримання гендерних квот. Зокрема, вже є дві політичні сили, яким територіальні виборчі комісії Хмельниччини відмовили в реєстрації через відсутність жінок у виборчих списках. Тим часом правозахисниці кажуть, принцип рівних можливостей порушують навіть у тих політ силах, де на папері баланс дотриманий.

Гендерні квоти – добре, а от маніпуляції навколо них – зле. Громадські активісти Хмельниччини занепокоєні. Кажуть, чоловіки-політики не охоче відкривають двері на місцеву політичну арену сильним жінкам. Попри намагання законотворця збалансувати українську політику, партійні осередки вже почали використовувати брудні технології навколо формування списків партій.

Це не єдині нюанси нинішньої виборчої кампанії, які фіксують активісти. Наступний метод – технічні кандидатки.

А ще активісти вже зафіксували в області використання  такого поширеного на минулих виборчих кампаніях методу  маніпуляції, як  кандидати-клони.  Суть інструменту проста: у виборчому списку з’являються кандидати-тезки, з однаковими іменами і прізвищами.  Таким чином вдається заплутати електорат і суттєво відтягнути голоси від основного кандидата.

До речі, технічні кандидати – не українське новаторство. Виявляється, подібні брудні технології відбуваються ледь не в кожній пострадянській країні. До прикладу, в Росії, країні-агресорці, історія з «технічниками» зіграла злий жарт. Там в Костромській області місцеві вибори виграла прибиральниця. 35-річна Марина Удгодська отримала 62% голосів на посаду голови Поваліхінського сільського поселення. Жінка  4 роки працювала в місцевій адміністрації прибиральницею і погодилася стати технічним кандидатом на противагу чинному голові.  Тепер ж готується до очолити громаду. Тим часом, хмельницькі активістки кажуть, що будуть пильно стежити за перебігом виборчої кампанії і присікати подібні брудні прояви.

" " " "