Петлюра знову у Хмельницькому

1827

Михайло Грушевський, Євген Коновалець, Роман Шухевич, а відучора – і Симон Петлюра.  Саме у 100 річницю дня соборності України у Хмельницькому встановили ще одну меморіальну дошку.  Вона присвячена одній із найвидатніших історичних постатей минулого століття. Симон Петлюра – журналіст, політичний діяч, військовий, організатор Збройних сил України. Постійний боєць за справедливість нині споглядатиме зі стін міського будинку культури.

«В боротьбі виростає сила» – найвідоміший вислів Симона Петлюри, який закарбований на меморіальній дошці. Її символічно встановили у день єдності та Акту Злуки українського народу. Адже Петлюра відомий борець за незалежність України у ХХ столітті. Дошку встановили на стіні міського будинку культури. 100 років тому саме до цієї будівлі зі своїми патріотичними виступами приїздив головнокомандувач  Української Народної Республіки.

Політичний діяч, отаман, журналіст та справжній патріот. Таким сьогодні пам’ятають Симона Петлюру. Він був людиною, яка боролося за єдину, нероздільну державу. Непересічна особистість в українській історії, яка за власні переконання відала своє життя.

На пам’ятній дошці постать отамана зображена у повний зріст із піднятою рукою.  У підписі вказали лише один рік його правління УНР. Виготовленням пам’ятної таблиці займався місцевий скульптор Роман Албул.

Після офіційного відкриття усі бажаючі могли поклали квіти до меморіальної дошки.

" " " "