Підробляли COVID-свідоцтва: на Хмельниччині викрили злочинну групу

431

Своєрідний «бізнес» організували двоє підприємців з Хмельницького та лікарка з Рівненщини.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції у Хмельницькій області.

«Слідчі слідчого управління ГУНП в Хмельницькій області спільно з колегами із УСБУ за процесуального керівництва прокуратури викрили групу осіб, які займались підробкою міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19. Клієнтами фігурантів були особи, які вирушали на роботу чи відпочинок за кордон, але не бажали вакцинуватися», – інформують в поліції.

До шахрайської групи входила 39-річка працівниця сфери туризму та 49-річний чоловік, котрий надавав послуги по отриманню закордонних віз та працевлаштовував за кордоном.

Третьою фігуранткою групи була очільниця центру первинної медико-санітарної допомоги однієї із сільських рад Рівненщини.

Як зазначають в поліції, міжнародні свідоцтва про вакцинацію від COVID-19 мали всі ознаки офіційного документа. Вони були видані та підписані уповноваженою особою і завірені печаткою за встановленою формою та зареєстровані в системі «еHealth» МОЗ України. Сертифікат про вакцинацію генерувався і в додатку «ДІЯ».

У результаті 5 санкціонованих обшуків,  правоохоронці вилучили мобільні телефони, ноутбуки та документацію.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих систем групою осіб) КК України.

Шахраям загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі.

 

" " " "