Подільський розпис показали хмельничанам

1483

Прикраса для оселі та предметів домашнього вжитку. У Хмельницькому презентували «Скарби Поділля» – оригінальний подільський розпис. Кілька століть тому він широко побутував у нашому краї, щоправда на сьогодні мало зберігся. Віднайдені візерунки подільського скарбу відтворили та показали хмельничанам.

Дивоквіти на папері, тарелях та навіть на одязі. У Хмельницькому презентували «Скарби Поділля» – оригінальний подільський розпис. Ще донедавна колоритна прикраса широко побутувала на теренах Хмельницької, Вінницької, частини Тернопільської та Одеської областей, нажаль, до наших днів візерунків дійшло небагато.

Віднайдені візерунки подільського скарбу відтворили та показали хмельничанам. Виявляється, найбільше оселю прикрашали трударі.

Під пензликами оживали квіти та птахи, значно рідше – люди. Традиційно розписом прикрашали хати ззовні та всередині. Розмальовували подоляни і предмети домашнього вжитку – скрині, шафи та керамічний посуд.

Такі колоритні шпалери на стінах досі пам’ятає пані Ганна. Ще у дитинстві, пригадує жінка, хатину розписувала її бабуся. А вже пізніше подільським скарбом захопилася і сама майстриня.

З-поміж семи десятків робіт, стільки умістили «Скарби Поділля», визначать найкращі, а вже потім сформують пересувну виставку, яка, до слова, завітає чи не у кожен куточок Хмельниччини.

 

" " " "