Понад 50 бойових виїздів — комунальні вогнеборці с. Аркадієвці Хмельницької області поділилися здобутками за перший рік діяльності

1072

Понад 50 бойових виїздів — комунальні вогнеборці с. Аркадієвці Хмельницької області поділилися здобутками за перший рік діяльності. Їх називають “сільськими пожежниками”, або “молодшими братами” професійних рятувальників. Торік до служби стала новостворена місцева пожежна команда с. Аркадієвці Лісогринівецької сільської об’єднаної територіальної громади Хмельницької області. Чи виправдало довіру населення рятувальне формування і чи впоралися комунальні вогнеборці із непростими завданнями?

Делегацію рятувальників і журналістів зустрічає керівник МПК Олександр Німчик. Спершу рятувальник робить для гостей невеличку екскурсію. У приміщеннях, як і торік, затишно та тепло. Командир каже, що дров мають вдосталь, тому на опаленні не економлять. Червоний відполірований бойовий “ЗІЛ”, як і раніше, відпочиває у гаражі. “Сьогодні викликів ще не було” – каже командир. А ще тут з’явився сигнально-гучномовний пристрій, з його допомогою пожежники дізнаються про те, що десь сталася біда. Та це не єдине нововведення. Гордість усього колективу — водолазний термозахисний костюм і моторний надувний човен. Завдяки цьому хлопці тепер можуть діставати людей з-під криги. Майстер-клас пропонують провести на місцевій водоймі. У повному бойовому спорядженні на відкритому крихкому льоді сільський водолаз Ігор Данильчук спершу демонструє, як людина може самотужки вибратися на поверхню, а потім сам стає умовним потопельником. До нього човном, рубаючи сокирою кригу, швидко дістаються колеги і рятують.

Далі пожежники пропонують продемонструвати ліквідацію умовної пожежі. За задумом загоряння сталося на території колишньої ферми. Тож сільські вогнеборці знову за тривогою прямують на виклик. Пожежу вдається швидко й оперативно приборкати. Головний сільський рятувальник каже, що для того, аби хлопці могли рятувати людей із задимлених приміщень, цьогоріч вдалося придбати сучасні англійські апарати захисту органів зору та дихання на стисненому повітрі. Окрім того, за сприяння ГУ ДСНС України у Хмельницькій області вогнеборцям з Аркадієвців вдалося пройти професійне навчання, успішно скласти атестацію і здобути звання “Рятувальник”. Після чого місцева пожежна охорона с. Аркадієвці рішенням місцевого самоврядування перетворилася у Лісогринівецьку місцеву аварійно-рятувальну службу.

До слова, нині у команді працює 9 чоловік, однак вже незабаром штат збільшать до 14-ти. У 2018 має зрости не тільки кількість вогнеборців, але й їхнє фінансування. Торік це було 900 тисяч гривень, нині на потреби МПК заклали 1 млн. 200 тис. грн. Для Хмельниччини це рекордна сума. В Головному управлінні ДСНС України у Хмельницькій області запевняють, що Лісогринівецька комунальна служба порятунку – краща в області. За перший рік сільські вогнеборці здійснили понад 50 бойових виїздів.

Заступник сільського голови Лісогринівецької сільської ради Олег Рудик запевняє, що громада, куди входять 14 навколишніх сіл, де проживає близько 8 тисяч людей, стала почуватися безпечнішою.

А ще посадовець каже, що децентралізаційна реформа і співпраця із Службою порятунку Хмельниччини стала поштовхом для розбудови сільської пожежної охорони. Словом, збавляти оберти тут не збираються, а надалі планують підвищувати кваліфікацію особового складу та модернізувати матеріально-технічну базу.

 

" " " "