Представники влади та бізнесу зустрілися за круглим столом. Підсумки тижня .

1234

Педагоги, студенти профтехучилищ,  представники влади та бізнесу зустрілися за круглим столом.  Таким чином прагнуть порозумітися і налагодити взаємну співпрацю в межах розвитку професійної освіти.  Ініціатором такого діалогу став народний депутат України – Сергій Лабазюк.

Нині в Україні маємо гострий дефіцит кадрів. Минулоріч центри зайнятості держави пропонували понад сто тисяч вакансій, половина з яких – робітничих спеціальностей.

Ну а методи підготовки кваліфікованих фахівців дещо застаріли, -кажуть учаснии заходу. Як результат –  не всі випускники ПТУ можуть вдало застосувати теоретичні навички на практиці. Відтак багатьом роботодавцям шкода власних ресурсів та часу, аби перенавчати робітників.

За словами спеціалістів, змінити ситуацію можна  – якщо впровадити в Україні систему дуальної освіти. Це коли учні здобувають професію безпосередньо у виробничому процесі. Нині такий метод частково працює в деяких областях держави, зокрема у Львівській.

Проте зараз в Україні немає сталої нормативно-правової бази щодо дуальної системи навчання. Хоча невдовзі це питання мають вирішити, – запевняють в уряді. Нині там розробляють проект закону про професійну освіту. А також положення щодо діяльності так званих регіональних рад, які стануть своєрідним містком між закладами профтехосвіти та місцевими підприємствами.

Деякі підприємці Хмельниччини хочуть та прагнуть співпрацювати з установами професійної освіти.  Кажуть, – тамтешніх учнів готові не тільки навчати в межах виробничої практики, а й ділитися досвідом постійно.

Також вагому роль відіграє популяризація робітничих професій, -додають освітяни. Стереотип щодо їх непрестижності необхідно руйнувати. І це спільне завдання держави, бізнесу та відповідних навчальних закладів.

Аби повернути престиж робітничих спеціальностей треба змінити підходи до навчання, – вважають учасники заходу. Професійно-технічна освіта в Україні має орієнтуватись  на попит ринку та інноваційні підходи.  Проте тут має бути вагома підтримка на державному рівні.

На законодавчому рівні питання обіцяє вирішити народний депутат України – Сергій Лабазюк. Причому зробити це  якнайшвидше  – впродовж кількох місяців.

" " " "