Профтехосвіта краю – які спеціальності потрібні на ринку праці. Підсумки тижня .

775

Профтеосвіта області потребує  підтримки  держави та співпраці із роботодавцями. Понад 70 відсотків свого навчання учень має проводити на виробництві. А не всі заклади мають сучасну  матеріально- технічну базу для  молоді. У свою чергу роботодавці нарікають на те,  що молодь не хоче іти на робітничі спеціальності,  як наслідок , у промисловості  гостро відчувається брак кадрів.

Першокурсниця професійного ліцею Іванна  з дитинства мріяла стати кухарем.  Нині дівчина опановує цей фах у Хмельницькому професійному ліцеї.

Всього ж в професійному ліцеї навчається 600 учнів. Тут готують  кухарів, газозварників, живописців. Цього року професійний ліцей  почав ліцензоване навчання зварника поліпропіленових та пластикових труб.

Навчають у цьому ліцеї і швей та закрійниць.

Щороку заклади профтехосвіти готують кваліфіковані  кадри для легкої, харчової та машинобудівної галузі. Проте дефіцит робітників відчувається повсюди –  роботодавці  схвильовані, бо молодь тікає за кордон.

Керівники підприємств пропонують  переглянути податкове законодавство – зменшити відрахування до державної казни та залишити частину для стимулювання праці.

В адміністрації пропонують сформувати замовлення для профтехзакладів та подавати конкретні пропозиції для підготовки кадрів.

Державна служба зайнятості  області  повідомила, що у 2018 році сюди звернулося 26 тисяч осіб , і більше половини із них мають  вищу освіту. Віднедавна  в службі діє онлайн – платформа, де  можна  самостійно себе протестувати щодо здібностей до певних професій.

Роботодавці кажуть,  готові надавати свої виробничі приміщення для практики та підготовки кадрів. Адже саме за молодими спеціалістами – майбутнє промисловості.

Усього в області діє  понад дві сотні закладів  профтехосвіти. Вартість підготовки одного учня   вартує від 30 до 40 тисяч гривень на рік. Як повідомили у службі зайнятості , середня заробітна плата для затребуваних робітничих професій – трохи більше 5 тисяч. Тож як шукати баланс  між затратами на навчання  та гідною платнею хорошого робітника  має шукати спеціальна робоча група, що створили роботодавці , керівники ліцеїв та представники служби зайнятості.

 

 

 

" " " "