ПРОГРАМА ІЗ ТЕПЛОМОДЕРНІЗАЦІЇ

616

Економія у платіжках та тепло в оселі. Мешканці будинку на вулиці Івана Франка, 55 минулого року організувались задля змін. Вони створили ОСББ та взяли кредит за програмою «Енергодім». З міського бюджету їм відшкодують відсотки на позику. Проте найважче, кажуть самі люди, було переконати сусідів. Проінспектував виконання робіт міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Спочатку у будинку встановили гідравлічне балансування систем опалення та індивідуальний тепловий пункт. Допомогла зекономити понад 30 відсотків витрат тепла і ізоляція теплопроводів. Тепер підрядник утепляє стіни, а в місцях загального користування повністю замінили вікна на більш енергоефективні. Роботи уже на стадії завершення. Найважче ж було переконати сусідів, що потрібно це задля спільної вигоди – каже голова ОСББ.

З міського бюджету подібним ОСББ якя самоорганізувались і взяли участь у програмі по кредиту  компенсують усі відсотки та 10 частину самої позики. Мешканці платять 20 відсотків самої термомодернізації. Решту фінансує фонд енергоефективності. Для участі у програмі потрібно дві умови – створене ОСББ та будинок, що старший 2010 року.

Як каже міський голова, за такою є програмою утеплюють будинок на Зарічанській,44. Та аби взяти кредит на будівельні роботи, потрібно пришвидшити процес відшкодування держкоштів. Тоді до енергоощадних проєктів  можна  залучити більше об’єктів.

У Хмельницькому третина житлового фонду потребує оновлення. Програма «Енергодім» відшкодовує до 70 відсотків вартості за роботи, матеріали та обладнання при тепломодернізації.

За останні роки у Хмельницькому повністю термомодернізовано понад 40 будівель бюджетних установ та майже 30 багатоповерхових будинків.

" " " "