ПРОМЕНАД ПРОСКУРІВСЬКОЮ

409

Хмельницький туристичний цікавий не лише хмельничанам. У цьому переконаний  місцевий екскурсовод Ігор Байдак. Про дивовижі Хмельницького він розповідає туристам зі всієї України та іноземцям.

Екскурсії Хмельницьким Ігор Байдак зазвичай розпочинає від Дитячого світу. На це є декілька причин.

Тут одразу декілька об”єктів на які звертає увагу туристів. Серед них пожежне депо 50 років минулого століття, яке помилково сприймають за ратушу.  Дитячий світ, – колишній ЦУМ. І улюблене місце дітлахів радянської доби – фонтан з жабками.

Далі прямуємо “стометрівкою”. Зупиняємося на перетині вулиць Проскурівської та Проскурівського підпілля. На мистецькому перехресті – музична школа, ресторація, моно-театр “КУТ”, будинок дворянина Людвіга Дєрєвоєда.

Наступна зупинка – “хлібна площа”. Так називали місцину у районі теперішнього скверу ім. Т.Шевченка. На цьому місці ярмаркували.

Далі за маршрутом – перша дореволюційна багатоповерхівка  – будинок проскурівського промисловця Маранца, а нині лялькового театру. І – перша радянська- дев”ятиповерхівка.

Наша міні-екскурсія завершується біля ЦУМу. Ігор Байдак багато розповідає про “місто, якого немає”. Каже, багато культурних пам’яток було знищено за Радянської доби.

" " " "