Прощавай е-декларування? – реакція антикорупційних громадських активістів

758

Прощавай е-декларування? Минулого тижня Конституційний суд України в закритому режимі поставив крапку на електронному декларуванні. А це означає, що в державі фактично заблоковані процеси звільнення або прийняття на роботу усіх, хто має стосунок до держслужби. А ще закон був центральним в процесі боротьби з корупцією. Тим часом Європа вже пригрозила Україні скасуватибезвіз, а під стінами Конституційного суду задиміли протестні димові шашки.

Ніколи не було, і ось знову.  27 жовтня на закритому засіданні Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. Раніше він таке уже робив. Торік у лютому було визнано неконституційним притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення. Президент терміново скликає РНБО України.

Тим часом реакція Конституційного суду теж не забарилася. Таку позицію там назвали масованою атакою на систему судочинства.

Ми запитали у подільських громадських активістів антикорупційного напрямку з  трьох областей: Хмельниччини, Тернопільщини і Вінниччини, чи дійсно Конституційний суд зіграв на руку нечесним чиновникам.

Тим часом на Тернопільщині кажуть, своїм рішенням Конституційний суд фактично заблокував можливість звільнення і прийняття на роботу усіх, хто має стосунок до державної влади. Зокрема в контексті виборів, як будуть призначати новобраних голів ОТГ і голів рад – незрозуміло. А ще таке рішення нанесло потужний удар інвестиційному клімату країни.

Водночас громадські активісти Хмельниччини кажуть, уся їхня робота впродовж 6 років з моменту впровадження антикорупційного законодавства, фактично «вилетіла в трубу». Мовляв, держава витрачала величезні гроші платників податків на функціонування антикорупційної системиі на марно.

Вирішити проблему, на  думку громадських активістів, мають ті, хто її створив. На думку діячок, президентська ідея щодо такого собі «перезавантаження» Конституційного суду – не варіант.

" " " "