Прибирання сміття під час прогулянки з собаками. Хмельничанка розпочала плогінг у місті.

956

На перетині двох популярних тем — здорового способу життя та піклування про чистоту довкілля, у Швеції в 2016 році зародився новий рух — плогінг. Люди почали поєднувати біг зі збиранням сміття вздовж своїх маршрутів. Завдяки соцмережам – плогінг швидко поширився світом і дійшов до України. У Хмельницькому плогінг поки що не є масовим явищем, та наші журналісти знайшли дівчину, яка поєднує прогулянку з собаками та прибирання.

Це Ірина та її улюблениці Фоксі і Джесіка. Ранок цієї дівчини починається не з кави, а з прибирання. І чистоту вона наводить не у власній оселі, а на берегах Південного Бугу.

Плогінг – новий рух серед еко-активістів та фізично активних людей. Концепт доволі простий – замість пробіжки засміченими вулицями, бігуни беруть із собою пакет та під час заняття прибирають узбіччя. Ірина почала прибирати, аби її собаки не поранились розбитою пляшкою. І загалом каже – це її нова хороша звичка та сподівається, що її дії надихнуть людей не тільки до прибирання, але й до того, аби не смітити.

 Дівчина каже, зазвичай прибирає залишки чиїхось святкувань. На цій території чи не щовечора збираються нетверезі компанії. В результаті залишається сміття, а іноді й самі учасники таких застіль.

Такого роду ситуації могла б виправити система жорстких штрафів. У Сінгапурі, до прикладу, штраф за сміття дорівнює місячній зарплатні, а в Латвії за недопалок на дорозі доведеться платити від 100 до 1000 доларів США. Але в нас поки що таких законів немає. Саме тому плогінг може стати дієвою панацеєю та порятунком наших парків.

" " " "