Реєстрація шлюбу, ФОПУ чи оформлення догляду за дитиною… Які адмінпослуги можна отримати через Інтернет? Підсумки тижня .

958

Реєстрація шлюбу, ФОПУ чи оформлення догляду за дитиною. Віднедавна в Україні з’явилася можливість отримувати адміністративні послуги, не виходячи із дому. Так нині понад півсотні таких послуг доступні через інтернет. Це стало можливим завдяки фінансовій підтримці  Швейцарської Конфедерації і їхній програмі ЕGAP, що спрямована на розвиток електронного врядування в Україні. Соціальний захист,  міграційна служба чи юстиція – лише частина державних органів, що вже працюють у всесвітній павутині. Так на початку 2018-го українці можуть подати заяву на отримання субсидії, допомоги по догляду за дитиною чи зареєструвати придбання земельної ділянки – всього понад півсотні адміністративних послуг, онлайн. І плани у влади амбітні – до кінця року їхня кількість має зрости вдвічі – до сотні.

24 години на добу, сім днів на тиждень можна скористатися адміністративними послугами, щоправда онлайн. Звичайні відвідини державних установ забирають багато годин, нервів, а часом і грошей. Після минулого року все змінилося. До прикладу тепер подати заяву на реєстрацію шлюбу простіше простого. Так можна обрати і дату, і місце.

Все до дрібниць, аби не виникало потреби фізично з’являтися в держустанови. Крім цього можна й проплатити за надану адміністративну послугу. Ціна за реєстрацію шлюбу коливається від 85-ти копійок до 850 гривень. Це – одна із найпопулярніших послуг, яку замовляють подоляни.  Та на першому місці – апостиль.

В Головному управлінні юстиції у Хмельницькій області підрахували: минуло річ отримали по тисячу двісті запитів на електронні адмінпослуги. Цьогоріч, прогнозують, їхня кількість зросте, адже від початку року майже три сотні подолян вже скористалися зазначеними онлайн-ресурсами.

А це більш ніж половина усіх послуг, що їх надає юстиція. Втім, у Держагенстві з питань електронного врядування важають, що нині в Україні всі служби надають півсотні послуг онлайн.

До кінця 2018-го їх має стати аж сто. Знайти перелік пропонованих послуг можна на порталі Кабінету Міністрів, там же можна їх і оформити. Однією із найперших стало оформлення допомоги при народженні дитини.

Всього дві хвилини, без виходу із дому, і от ви – щасливий власник електронного цифрового підпису.

Згенерувати його й справді просто. Місця він займає зовсім мало – кілька кілобайтів.

Він діятиме протягом року з моменту видачі, тоді його треба буде оновити. За допомогою цього ключа можна не лише отримувати е-послуги, а й комунікувати із державою. Її органи, до речі, теж активно переходять на нову систему:центральні органи влади, а їх понад сімдесят уже перейшли  на вісімдесятивідсотковий  електронний документообіг. Для підвищення прозорості країни намагаються відкрити державні реєстри. Наприкінці року 2017–го Кабмін дав на це «добро».

Нещодавно, до речі, став доступним ще один із державних реєстрів – боржників..Вони дозволяють робити наше суспільство прозорішим і позбуватися корупції.

Будь-які реєстри – важливе джерело журналістської  інформації – так можна здійснювати перехресну перевірку інформаці

Сама ж не витрачає зайвих грошей, а головне часу, котрий для журналістів може бути дорожчим за гроші.

На цьому е-врядування не зупинятиметься. Пріоритетами на майбутнє визначили технологію Блокчейн, MobileID і взаємодію державних реєстрів «Трембіта».

 

" " " "