Ринок землі . Підсумки тижня .

756

Земля як товар, або земля як піар? 1 січня 19-го року в Україні закінчується термін дії мораторію на продаж землі.  В передчутті можливих змін Хмельницька обласна рада вже відправила звернення до Президента, Прем’єра та Спікера Верховної ради із вимогою не виставляти ріллю на продаж. Обласні обранці стверджують, українці поки що не готові розумно розпоряджатися наділами. Мовляв, існує загроза втратити родючі чорноземи. Тим часом ще улітку Європейський суд з прав людини визнав, що мораторій порушує, оті наші із вами, права людини. Ну і не можливо не згадати про те, що 2019 рік – рік виборів. А це означає, що земля може стати зброєю в боротьбі за прихильність електорату.

В новий рік з новими можливостями. З першого січня українці можуть стати повноправними господарями власної землі. Закінчується термін дії мораторію на продаж ріллі. От тільки замість того, аби радіти  – громадяни занепокоєні.

Агровиробники пояснюють, без якісної законодавчої бази родючі наділи можуть за безцінь опинитися у чужих руках.

Аби такого не сталося, хмельницькі обласні депутати вирішили діяти на випередження. На останній позачерговій сесії обранці прийняли звернення до центральної влади країни із вимогою продовжити мораторій.

Із обласними обранцями погоджуються і народні від Хмельниччини. До слова, думку про, те, що рано чи пізно українські наділи повинні стати товаром, парламентарі підтримують. Однак, головний меседж – ще не час. По-перше війна, по-друге – вибори.

Пауза ще й потрібна для того, аби українські чорноземи не стали інструментом політичних ігор. 2019-й – рік одразу двох виборчих сезонів. А ухвалені з поспіхом закони із присмаком піару, матимуть негативні наслідки для держави, – запевняють члени робочої групи із напрацювання земельного законодавства.

Тим часом ще улітку два одноосібника з Тернопільської області довели у Європейському суді із прав людини, що  мораторій на продаж землі – це порушення прав людини.  Рішення – європейське, а, от реалії – українські. Тому, торгувати чорноземом чи ні для нас – і досі відкрите питання.

 

" " " "