Робота на дистанційці легальна, касові апарати відкладаються, і відтепер можна змінити «по-батькові»

863

Робота на дистанційці легальна, касові апарати відкладаються, і відтепер можна змінити «по-батькові». Парламентський вівторок був насичений, однак найочікуванішого президентського законопроєкту щодо врегулювання Конституційної кризи в порядку денному не було. Які ще закони відтепер впливатимуть на життя українців?

Похворіли і повернулися. 3-го листопада під куполом парламенту Верховна рада вперше зібрала після карантину, що фактично тривав місяць. В порядку денному 6 постанов і 9-ть законопроєктів. Цікаво, що президентського нашумілого щодо фактичного перезавантаження Конституційного суду – немає.

До слова, голова монобільшості пояснив на брифінгу, чому президентський законопроєкт поки що не брали до уваги. Мовляв, цей варіант більш «жорсткий» і його використають у крайньому випадку. Поки що намагаються вирішити ситуацію більш гуманним шляхом.

Тим часом соціологічна група «Рейтинг» з’ясувала, що президентський законопроєкт «Про відновлення довіри до конституційного судочинства» підтримує 57% респондентів, ще 27% вважають таку ініціативу недоцільною. А решта – не визначилися.

Водночас, депутатам вдалося ухвалити ряд законів, що точно можуть вплинути на життя країни. Два з яких напряму стосуються бізнесу. Спершу Верховна рада перенесла впровадження касових апаратів для ФОПів до 1 січня 2022 року. А потім у першому читанні проголосувала «за» штрафування підприємців за недотримання маскового режиму клієнтів. Розмір штрафу – від 3 тисяч 400 гривень до 5-ти тисяч.

Окрім того, Верховна рада нарешті підтримала легалізацію дистанційної роботи. За відповідне рішення в першому читання проголосувало 311 народних обранців. Отож, законопроєкт пропонує розмежувати надомну та дистанційну роботу. Працівник матиме право поєднувати дистанційну роботу і офісну у форматі 3 на 2, мати власний гнучкий графік, а ще працювати до 2-х місяців віддалено у разі дискримінації в офісі. Окрім того, працівник, що має на вихованні дитину до 3-х років, також матиме право на віддалений робочий формат.

А ще 3 листопада Верховна рада України зробила черговий крок у бік завершення реформи децентралізації. 280 народних обранців в першому читанні сказали «так» законопроєкту про Реорганізацію громад і районів. Ініціатива стосується правовим аспектам передачі майна від районів до громад і навпаки, а також стосуватиметься реорганізації райдержадміністрацій. І несподіванкою першого післякарантинного парламентського дня став законопроєкт про добровільну зміну «по-батькові». За нього в другому читанні проголосувало 259 депутатів. Його автор – хмельничанин, нардеп від «Слуг народу» Володимир Ватрас – навіть подякував за це на своїй сторінці у ФБ. Мовляв, подібна норма – це черговий крок до дотримання в Україні прав людини.

" " " "