Розвиток альтернативних видів палива

40

Через енергетичну кризу, спричинену повномасштабним вторгненням окупантів, держава зацікавлена у збільшенні виробництва біопалива. Для цього в Україні є все необхідне, – кажуть учасники виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на тему «Стимулювання допоміжних галузей агросектору. Від добрив до альтернативних видів палива». Це і найбільшу в ЄС площу сільськогосподарських угідь, велику частку великих і середніх підприємств, розвинену газотранспортну систему. Станом на 4 квартал в Україні діє 83 біогазових установок та запущений один біометановий завод, який здійснив пуск біометану до газорозподільчої мережі.

Сергій Іващук очолює агропідприємство, що спеціалізується на молочному скотарстві й має вдосталь органічних добрив. Наразі їх переробляють на компост. Однак керівники розглядають можливість побудувати біометановий завод.

За попередніми розрахунками за 5 років в Україні може з’явитися до 200 біометанових заводів. Це дозволить скоротити потребу України в природному газі, наростити експорт, зменшити викиди парникових газів. Над програмою підтримки працюватимуть законодавці спільно з агровиробниками.

Принагідно, Сергій Лабазюк повідомив, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроєкт «Про стимулювання виробництва біодизеля». За підсумками виїзного засідання комітетських слухань учасники напрацювали ряд рекомендацій, які пропонують на розгляд Кабміну та Верховній Раді. Серед них – спростити порядок надання та погодження дозвільних документів на будівництво об’єктів сільськогосподарського призначення, в тому числі що пов’язані з виробництвом альтернативних видів палива. У рамках практичної частини візиту гості відвідали заводи з виробництва агрохімікатів «Байтон» та біометану «Вітагро Енерджі» .

" " " "