Ринок праці Хмельниччини: тенденції та прогнози

914

Майже 20 тисяч вакансій та понад 12,5 тисяч працевлаштованих. Хмельницька обласна служба зайнятості підвела підсумок першого півріччя поточного року. Виявляється, тенденції на ринку праці Хмельниччини практично незмінні. Традиційно не вистачає робітничих рук та зростає дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Середня зарплатня, яку пропонують працедавці, трішки більше, ніж 5 тисяч гривень. При цьому, кажуть в центрі зайнятості, є й ті вакансії, де платять до 30 тисяч.

Брак робітничих кадрів, тіньовий ринок та відтік кадрів за кордон. Це – далеко не весь перелік чинників, що негативно впливають на ринок праці не тільки Хмельниччини, а й України в цілому. До цього варто додати ще й дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили та професійно-кваліфікаційну нерівність.

Саме ці фактори і сформували ринок праці Хмельниччини. Так, у першому півріччі поточного року майже 4,5 тисячі роботодавців шукали працівників, налічувалося майже 20 тисяч вакансій. При цьому, середня зарплатня, яку пропонували працедавці, залишає бажати кращого.

При цьому, кажуть в центрі зайнятості, є й ті вакансії, де платять до 30 тисяч. Особливо затребуваними на ринку праці Хмельниччини залишаються робітничі професії.

Втім, це не означає, що управлінська галузь чи педагогічна нива не потребують кадрів. Там також потрібні працівники.

Загалом, за півроку службі зайнятості вдалося працевлаштувати майже 13 тисяч безробітних, а ось послугами центру скористалося ледь не вдвічі більше. Понад 3 тисячі людей залучали до тимчасових робіт, 3 тисячі хмельничан підвищували кваліфікацію, ще стільки ж навчалися.

А ще цікава статистика: серед безробітних – кожна друга жінка, а кожен третій – молода людина. Майже половина хмельничан, що стоять на обліку, мають додаткові гарантії, а майже 50% безробітних – жителі сіл.

 

" " " "