Сам собі господар. У Берездові на півночі Хмельниччини втілюють в життя реформу децентралізації.

2313

Сам собі господар. У Берездові на півночі Хмельниччини втілюють в життя реформу децентралізації. Тут під офіційною назвою Берездівської сільської ради 27 населених пунктів утворили об’єднану територіальну громаду. А, об’єднавшись, більш як одинадцять тисяч місцевих жителів, виграли. Щонайменше у цьому переконана берездівська влада: за допомогою і субвенцій з держбюджету і можливостей самостійного заробляння за минулий рік встигли зробити стільки, що раніше й за десятиліття не змогли б. Села на півночі краю не надто цікавили обласну владу, тож гроші туди потрапляли чи не в останню чергу. Нині ж ситуація змінилася.

Без посередників і порадників. Прямі міжбюджетні відносини держави з ОТГ – один із факторів успіху реформи децентралізації. Місцеві обранці на власний розсуд вирішують куди вкладати кошти. У Берездові, що на Славутчині до самостійності звикли давно, бо ж обласна влада не особливо зважала на такі віддалені території.

Сесія, на якій розподіляли бюджет тут затягнулася аж на вісім годин. Та й живуть берездівчанине тільки з державних подачок – намагаються заробляти.

За ці гроші, як усюди, де з’явилися ОТГ, ремонтують дитячі садочки, школи, адміністративні приміщення й будинки культури. Дбають і про безпеку: мають власну пожежну частину. Раніше тут був один спеціалізований автомобіль, минулоріч придбали ще один. І загалом покращили ресурсну базу.

А ще 2016-го створили комунальне підприємство «Берездів». Так покращують побут громади. А, надаючи послуги населенню, заробляють.

Втім, найболючіша проблема для берездівчан– дороги. Точніше їхня відсутність. Про асфальтування навіть не мріють. Надто дорого, та й біло-щебеневе покриття не з дешевих.

І це тоді, коли річний бюджет громади становить сорок вісім мільйонів. Однак, з децентралізацією хоча б надія з’явилася, бо до об’єднання бюджет становив трохи більше як чотири мільйони гривень.

 

" " " "