Сатанівська ОТГ визначилася зі стратегією розвитку

1523

«Розумна спеціалізація». Сатанівська об’єднана тергромада знає як заробляти гроші. Серце Подільських Товтр – край відомий не лише на Хмельниччині, а й далеко за межами України. Мінеральні води, майже карпатські схили та стародавня архітектура – і влітку, і взимку селище за вісімдесят кілометрів від обласного центру приваблює туристів. Та не рекреацією єдиною… ОТГ одна із перших в країні, котра розробила стратегічний план розвитку до 2020 року, бо ж до її складу увійшли одинадцять населених пунктів із чотирьох сусідніх сільських рад. Тут переконують, після об’єднання всім стало краще жити.

Автор: Іванковецька, Кам’янська, Клинівська, Юринецька й Сатанівська сільські ради ще два роки тому функціонували як окремі адміністративні одиниці. 13 серпня 2015-го вони стали єдиним цілим – Сатанівською об’єднаною територіальною громадою. Це одразу збільшило фінансові ресурси громади вдвічі.

А вже цьогоріч казна стала ще більшою й становить 36 мільйонів гривень, без державних дотацій. Це на трохи більш як вісім тисяч населення. Погодьтеся, сума непогана. Тож тепер облаштовують інфраструктуру: будують дороги, встановлюють вуличне освітлення й проводять водогони. Крім того незабаром у Сатанові з’явиться величезний комунальний спортзал. Його зводять на території місцевої школи.

Визначення пріоритетних напрямків розвитку називають розумною спеціалізацією. Визначитися із нею сатанівчанам було ніби приписано згори. Вони й самі кажуть: головні ресурси громади те, що дав Бог – мінеральні води, Подільські Товтри й родючі грунти. Тож туристична галузь – основа бюджету цієї тергромади.

Побачити природню й архітектурну красу може чимало охочих. Щороку сюди приїздять десять тисяч туристів. Хтось лікуватися: тут є до десятка величезних санаторіїв, а хтось на так званий туризм вихідного дня.

На тому ж таки рівня тут хочуть звести гірськолижний курорт. Втім зробити це непросто -потрібен інвестор, котрий вкладе у нього більш як сто мільйонів доларів. Та як має виглядати курорт тут уже знають.

 

" " " "