Що робити зі сміттям? Підсумки тижня .

1118

Що робити зі сміттям? Відповіді на це питання намагаються віднайти екологи у всьому світі. Цього тижня їх у Хмельницькому шукали українці разом із німецькими експертами. Так до обласного центру завітав колишній заступник мера німецького міста Тріра. За його каденції там звели сміттєпереробний комплекс. Досвідом цього масштабного будівництва ексчиновник поділився із хмельничанами, адже Хмельницький в Україні нині найдалі просунувся у питанні зведення сміттєпереробного комплексу. Він може з’явитися поблизу обласного центру за два-три роки. Втім, експерти переконують – відходами вже потрібно управляти.

90 тисяч тонн сміття щороку. Таку масу відходів за 365 днів викидають у сміттєві баки хмельничани.

Папір, скло, органіка – несортованими усі ці матеріали навалюють шар за шаром на полігоні твердих побутових відходів… І так уже з 1956 року – саме тоді відкрили наше звалище. Втім, експерти кажуть – такі терикони розкидані по всій Україні.

Сморід, птахи, летючі пакети – усе це неодмінні атрибути будь-якого українського сміттєзвалища. Ось це наприклад Івано-Франківськ.

А це – Одеса.

А ось і Хмельницький. Мабуть, час задуматися над сортуванням відходів. А от чи роблять це хмельничани?

Сортування і справді дасть змогу значно зменшити кількість непотребу. У Хмельницькому майже вполовину – 45% нашого сміття – органіка. ЇЇ у цивілізованому світі компостують. Скло, пластик, папір – відбирають. Решту переробляють у так зване РДФ паливо. Висококалорійний матеріал продають для металургії чи цементних заводів.

Та це не просто купівля-продаж. Аби сформувати РДФ потрібно добряче вкласти грошей. Так будівництво заводу у Трірі обійшлося у 20 мільйонів євро. Та, німецький експерт переконує, завод – дешевший, ніж сміттєзвалище.

І нам доведеться так само витрачатися. Переробити усе це сміття, на жаль, вже не можна. Переробці підлягає хіба нові – чотирирічні відходи. Щоб не забруднювати території ще більше – треба будувати завод. А поки його нема – не сидіти, склавши руки.

В обласному центрі над поліпшенням ситуації зі сміттям працюють. Зробили чимало, та не все одразу впадає у вічі. Поставили ваги, закупили екобус для збору небезпечного сміття.

Це – лише початок. Наш обласний центр має всі шанси стати одним із перших в Україні міст, де з’явиться власний сміттєпереробний комплекс. Для нього вже виготовили техніко-економічне обґрунтування. Обійдеться він у приблизно півмільярда гривень.

До кінця цього року львівська компанія працюватиме над проектно-кошторисною документацією. Тоді шукатимуть кредитувальника й будівельника… Попереду ще довга пісня. Та у міськраді певні до 2021-го сміттєпереробний комплекс у Хмельницькому з’явиться.

" " " "