Що варто знати жителям Хмельниччини про ринок газу: хто такий постачальник останньої надії

З 1 серпня в Україні запрацює ринок природного газу

3010

З 1 серпня в Україні починає працювати ринок природного газу. А отже, з’являться нові умови газопостачання, про які треба знати споживачам.  Адже в наших реаліях будь-яке явище, що мало би дати позитивний результат зрештою може спричинити непередбачувані труднощі.

Отже з 1 серпня споживачі самі  зможуть обирати собі продавця газу. Постачальник-монополіст йде з ринку. В ідеалі усі ці нові продавці мають жорстко конкурувати між собою, що не може не тішити нас, споживачів. Адже в боротьбі за нас вони будуть змушені знижувати ціни на свої послуги, і газ має стати для нас дешевшим. Але компанія, яку ви обрали собі за постачальника, зненацька може збанкрутувати, і ваше житло залишиться взагалі без газу. Що робити в такому випадку?

На такий випадок на ринку буде передбачений так званий “постачальник останньої надії”. Звучить апокаліптично, і насправді десь воно так і є.

У постачальника останньої надії газ є завжди, і він вам його продасть. Та от заплатити за нього доведеться вдвічі, а то й утричі більше, ніж решті постачальників, що діють на ринку.

Дивіться  також: Газовий колапс, або Чиї мережі: хмельницькі будинки – у небезпеці

Чому в нього будуть такі високі ціни? Усе дуже просто. По-перше, тому, що в нього газ завжди мусить бути на відміну від простих гравців ринку. Отже ризик у нього закладений мінімальний. А за мінімальний ризик треба платити. По-друге, він може давати газ з відстрочкою платежу, хоча сам має за нього розраховуватись вчасно. Отже й тут закладений фінансовий ризик. По-третє, у нього вищі витрати, ніж в інших постачальників. І по-четверте, якщо ви вже прибігли до нього, то у вас справді залишилась остання наді. А за надію треба платити.

" " " "