Що зміниться в освіті, якщо Президент підпише новий закон?

1511

 Менша наповненість класів, консультації для батьків і вчительські індивідуальні програми – в Україні триває освітня реформа? 16 січня Верховна Рада прийняла закон «Про повну загальну середню освіту». В ньому – чимало змін, більшість з яких стосуються саме навчально-виховного процесу. Власне, чи готовий до них Хмельницький і яким чином втілюватиме? 

 Україна – з новим законом про середню освіту. В силу він поки іще не вступив – на підписі в Президента. Хоча уже в освітянському середовищі викликає деякі суперечності. Адже виконання деяких пунктів. Один із таких – наповнюваність класів. За новими правилами в молодшій школі вона має сягати не більше як 24, у старшій – 30 діток. Ця норма не відповідає українським реаліям. Адже кількість дітей, до прикладу, у Хмельницькому зростає щороку. Середня наповнюваність і у молодшій, і в старшій школах – це 29 учнів.

 Якщо виконувати цю норму закону, навчання в деяких школах варто буде проводити у дві зміни, кажуть у департаменті.

 Якщо із деякими нововведеннями не знають що робити, то інші вітають. До прикладу введення індивідуальних консультацій. Їх навіть обіцяють фінансувати із держбюджету. В департаменті кажуть, спілкування з батьками один на один – загальноєвропейська практика, якою, до прикладу, давно і активно послуговується сусідня Польща. Головна освітянка Хмельницького під час відрядження на власні очі бачила як це працює.

 Поруч із тим від батьківських зборів, кажуть освітяни, відмовлятися не хотілося б. Адже в класі є маса питань, які потребують спільного вирішення. А, от, наступне нововведення – індивідуальне. В новому законі кожному вчителю дається повна свобода у створенні власних навчальних програм та навіть системи оцінювання. В Департаменті певні, розмаїття підходів до навчання існувало і досі, тому і до цього ноу-хау ставляться позитивно.

 В Департаменті кажуть, більшість новел якість навчання посилюють, а також заохочують вчителів працювати краще. В законі – підвищення заробітніх плат освітянам та введення різноманітних надбавок і добавок.

 

" " " "