Щороку від насильства в Україні страждає близько 100 тисяч осіб

912

Щороку від насильства в Україні страждає близько 100 тисяч осіб, 90 % із яких – жінки. Насильство, як одна із форм грубого порушення прав людини, є гострою соціальною проблемою, від якої страждають і жінки, і чоловіки, і діти. Також до групи підвищеного ризику потрапляння у ситуацію насильства належать люди з інвалідністю, люди похилого віку та жінки із сільської місцевості. Нині за круглим столом у Хмельницькому апеляційному суді говорили про запровадження міжнародних стандартів захисту  від домашнього насильства в українських реаліях.

Більшість справ, які розглядаються в судах Хмельницької області стосуються домашнього насильства. За статистикою, найчастіше від нього страждають жінки. А це позначається на соціальній сфері. Адже жінка, яка стала жертвою насильства не може належним чином виконувати свої батьківські обов’язки.

Одним з видів насилля також є булінг, який нині набуває широкого розголосу. Цькування у школі проблема не поодинока. У Верховній Раді на цю проблему увагу звернули і внесли відповідний законопроект, яким передбачається відповідальність та покарання за цькування дітей.

У зв’язку з прийняттям України до членів ради Європи Україна взяла на себе забов’язання приводити своє національне законодавство у відповідність до міжнародних стандартів. 6 грудня 2017 року Верховна Рада України в закон про домашнє насилля ввела нові статті та нові кваліфікуючі ознаки.

Мова йде про видачу і продовження обмежувального припису. Тобто кривднику забороняється спілкуватись та перебувати у місці спільного проживання з особою, яка постраждала від домашнього насильства. Та поки всі аспекти цього нововведення не прописанні. Правоохоронці кажуть, виконання приписів має свої проблемні точки.

За майже увесь 2018 рік місцеві загальні суди області розглянули лише 9 справ про видачу обмежувального припису. З них суди задовольнили 6 заяв і видали приписи у вигляді тимчасового обмеження права кривдника перебувати у місці спільного проживання із жертвою насильства. Така мала кількість свідчить про необізнаність людей із цим способом захисту своїх прав. Очільник суду Сергій Болотін наголосив, аби адаптувати українське законодавство до міжнародних стандартів усі інституції повинні співпрацювати.

" " " "