Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Яким має бути український прапор.

1568

Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Українському прапору майже сім сторіч, а й досі триває дискусія – який колір має бути на нашому державному стязі. До полотна, до речі, є спеціальні вимоги: він має складатися із двох кольорових смуг та повинен мати співвідношення висоти до ширини два до трьох. Прапор разом із гербом і гімном – священні символи української нації і ставлення українців до них має бути особливо шанобливим, якщо ж ні – можна поплатися грошима і навіть свободою.

На кожній будівлі, на кожному дереві. Щороку 23 серпня вулиці українських міст вбираються у синьо-жовті шати – так українці святкують день прапора. У синьо-жовті чи жовто-блакитні? Українці й досі сперечаються  – які кольори й в якій послідовності повинен містити український стяг. Дослідники ж переконують: для суперечки немає причин: побудову прапора України закріплено в основному законі – Конституції.

Датою першого офіційного підняття українського прапора вважають 1992, коли синьо-жовтий стяг замайорів на теплоході Іван Франко в Одеському порту. Та є факти про раніше підняття державного стягу.

У вексилології – науці про прапори, кожен колір має своє значення. Український стяг – не виняток.

Хто б що не бачив у кольорах українського знамена, та мусить ставитися до нього із повагою. За нешанобливе ставлення може поплатитися грошима і свободою.

 

" " " "