Сказ наступає – на Хмельниччині скорочують популяцію лисиць

У Шепетівському район вирішено проводити відстріл диких тварин незалежно від сезону полювання

1721

Причиною для такого непопулярного рішення стала тривожна ситуація зі сказом на території Шепетівського району. Упродовж поточного року в районі були зареєстровані два осередки захворювання на сказ – у селах Білокриниччя та Хутір. Порівняно з минулим роком ситуація не погіршилась, кажуть спеціалісти, але й кращою не стала також.

За рік ветеринарною службою району вжито безпрецедентних заходів по запобіганню поширення небезпечної інфекції. По-перше, здійснили вакцинацію маси домашніх тварин. Упродовж року зробити щеплення від сказу 5604 собакам, 4202 котам, 407 іншим тваринам.  Крім того, 55 домашніх улюбленців, які покусали людей, перебували під наглядом. Серед них – 45 собак, 9 котів та один домашній щур.

Упродовж року мисливці проводили відстріл на території району. Було застрелено 91 лисицю та, на жаль, 88 здичавілих собак.

Водночас у жовтні в лісових угіддях району було проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин. Через місяць після цієї імунізації здійснили відстріл 24 особин червоної лисиці. Це необхідно було зробити для того, аби визначити, наскільки ефективною виявилась імунізація. Відібраний біологічний матеріал убитих тварин відправили на дослідження до Хмельницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Читайте також: На Хмельниччині виявили нове джерело сказу: усіх бездомних собак і котів в окрузі будуть знищувати

Проте й цих заходів, вважають спеціалісти, не досить для запобігання розповсюдженню сказу. Тому надзвичайна протиепізоотична комісія при Шепетівській РДА вирішила провести додатковий відстріл червоних лисиць. Їхню популяцію планують зменшити до 0,5-1 особини на тисячу гектарів угідь.

В разі, якщо буде виявлено новий спалах сказу серед диких тварин, рекомендовано проводити їх відстріл незалежно від сезону полювання. До полювання не допускатимуть мисливських собак, які не мають щеплення від сказу.

Крім того в районі панують охопити щепленням від сказу 100% домашніх котів і собак. Вакцинацію також мають провести тваринам, яких випасають поблизу лісів та урочищ.

Передбачена також адміністративна відповідальність власників домашніх тварин за вакцинацію своїх підопічних. У випадку, якщо ця тварина когось покусає і з’ясується, що вона не має щеплення від сказу, її власник понесе за це відповідальність.

" " " "