Скейтпарк, місто з висоти пташиного польоту та центр розвитку театру. Підсумки тижня .

1548

Скейтпарк, місто з висоти пташиного польоту та центр розвитку театру. У Хмельницькому визначилися із переможцями «Громадських ініціатив». Отримали гроші на реалізацію аж сімнадцять різнопланових проектів: від куточків для грудного вигодовування дітей у медзакладах до супроводу людей, що вийшли із місць позбавлення волі. Всього із міської казни на це виділяють майже півтора мільйона гривень. Обов’язкова умова для участі громадських організацій у цьому конкурсі – співфінансування. Їхній власний внесок не може бути меншим за 15%. Потішило, що цьогорічні громадські ініціативи стали креативнішими й цікавішими порівняно з минулорічними. Тоді – 2016-го такий конкурс проводили вперше, й далеко не всі, хто мав нереалізовані цікаві ідеї, знав – може розраховувати на підтримку міського бюджету. 2017-го конкуренція визначила – чиї ідеї найкращі.

Ця стіна у центрі Хмельницького слугує для випадкових графіті. Вона явно не прикрашає нашого міста: надписи, що з’являються, зафарбовують, та це не надто допомагає. Та дати ради таким «художникам» можна – треба, аби стіну розмалювали справжні живописці.

Малюватимуть одесити. З тематикою теж визначилися – екологія нині не залишає нікого байдужим. Втім, ані з формою, ані з наповненням, поки що вирішили не експериментувати.

Саме цей проект отримав найбільшу підтримку конкурсної комісії «Громадських ініціатив». Адже мурал – лише частина із запланованих заходів присвячених відзначенню 30-тиріччя побратимської угоди між Хмельницьким та американським  Модесто. Саме в цьому місті вперше запровадили так звані парклети. Один такий комплекс планують створити і у Хмельницькому.

Усе це має з’явитися до 2-го серпня. Тоді відзначатимуть річницю святом на майдані Незалежності. Друге місце у «Громадських ініціативах» посів кардинально інший проект: «Підтримка грудного вигодовування», який реалізовуватимуть у Хмельницькій міській дитячій лікарні.

Бо грудне вигодовування – найважливіше, чим мама може допомогти хворій дитині. Орієнтована ціна цього проекту: 57 тисяч, з них 9 – внесок громадської організації. «Світанок», до речі, здобув перемогу одразу із двох проектів. Ще 96 тисяч гривень виділять із казни Хмельницького на продовження минулорічної ініціативи жінок – допомога в пологи.

Так роздали аж 90 смок. На 2017-й запланували таку ж кількість. А в іншому мікрорайоні допомагають переважно чоловікам. Благодійна організація «Сіон» вже майже десятиліття надає підтримку людям, котрі звільнилися із місць позбавлення волі.

Зробити умови перебування у центрі комфортнішими покликаний проект «Громадських ініціатив». Востаннє ремонт у приміщенні проводили майже десятиліття тому. За 9 років душова кабіна потріскалася, а пральна машина не витримує такого навантаження.

Для цього місто виділить 100 тисяч гривень. Ще 18 тисяч члени громадської організації дістануть  зі своїх кишень, адже кожен із них відчув на власній шкірі, як важко вийти з в’язниці й не знати куди подітися. Намагаються допомогти людям знову не потрапляти за грати.  Щороку через центр проходить більш як тисяча звільнених із місць позбавлення волі. Усім цим людям потрібна підтримка. Допоможуть «Громадські ініціативи» і театралам. Кілька місяців тому в місті утворили організацію, котра займається створенням умов для розвитку незалежного театру. Їм вже виділили приміщення, тож гроші витратять на ремонт.

Гроші з міського бюджету витратять переважно на ремонт приміщення: стіни хочуть зробити чорного кольору і встановити лави для глядачів. Крім цього, частину грошей доведеться витратити й на придбання необхідної для сцени техніки.  А от громадська організація «Сучасна Україна» на техніку вже не витрачатиметься: усе вже придбали. Ось такими квадрокоптерами спочатку зніматимуть місто – проект «Небесний Проскурів». Щось подібне зняли про Дубаї, та обіцяють Хмельницький зробити значно масштабнішим.

До кінця літа, доки погода сприятиме, зніматимуть панорами міста. Потім із відзнятого матеріалу створюватимуть 3D путівник по Проскурову.

Хоч громадська організація зовсім молода, та за плечима у чоловіків чимало досвіду у створенні подібних проектів. Вони давно співпрацюють із Гуглом. Та захотіли залишити по собі слід у історії Хмельницького. Місто з висоти пташиного польоту, центр розвитку театру та кімната грудного вигодовування всього 17 проектів реалізують 2017-го у рамках програми «Громадські ініціативи».

Обов’язкова умова участі – співфінансування проекту громадською організацією, що пропонує ту чи іншу ідею. Її власний внесок повинен складати не менше ніж 15% від загальної суми вартості робіт. Так цьогоріч конкурсанти-переможці вкладатимуть від 7 до 75 тисяч гривень у втілення у життя власної ідеї. А вже восени міська рада визначатиме переможців ще одного конкурсу «Бюджету участі». Змагатися за перемогу у ньому можуть окремі громадяни,  і співфінансування від них вже не  вимагатимуть.

 

" " " "