«Скупий або Школа брехні»… Театр ім. М.Старицького готується до мольєрівської прем’єри

2180

«Скупий або Школа брехні»…Хмельницький обласний академічний музично-драматичний театр імені Михайла Старицького готується до мольєрівської прем’єри. Комедія «Скупий» стане вже другою прем’єрою за цю весну. Крім того, для виконавця головної ролі Гарпагона Володимира Валівоця вистава стане бенефісом. Всього ж прем’єрні покази аж на три квітневих дні: четверте, дванадцяте та двадцять шосте.

Так про усю банківську систему розмірковує скнара Гарпагон у виконанні заслуженого артиста України Миколи Валівоця. Це – головна роль у мольєрівській п’єсі «Скупий або Школа брехні», яку менше як за тиждень вперше покажуть хмельничанам.

Каже, по суті його роль – олігарх сімнадцятого століття. Тож попри заявку на комедію реготати до сліз глядачам не вдасться.

Мольєрів «Скупий»  це не стільки комедія ситуацій, як комедія характерів. Тому написана ще наприкінці сімнадцятого сторіччя для французького короля Людовіка ХІV, актуальна й донині. Старий Гарпагон носиться із грошима, ніби з дітьми. Та ділитися заощадженнями зі своїми нащадками не збирається.

Музика, декорації і навіть відсутність антракту, як такого – у театрі зробили все, аби перенести глядача з 21 в 17 сторіччя.

На перший прем’єрний показ – 4 квітня запланований і бенефіс виконавця головної ролі у виставі «Скупий» Миколи Волівоця. Колеги по цеху актора запрошують хмельничан доєднатися до гарної театральної традиції – відзначити непересічний талант актора.

" " " "