«Смерть» і «в’язень» цього тижня вийшли на дорогу.  Підсумки тижня .

811

Так хмельничани провели тиждень безпеки дорожнього руху. Увівторок «безпечний перехід» для школярів організували на Проспекті Миру – патрульні допомагали школярам переходити через шестиполосну дорогу, користуючись світлофором  на вимогу. У середу смерть вийшла на дорогу… І полювала вона не на всіх, а на пішоходів-порушників правил дорожнього руху. Так студенти провели флешмоб «На крок ближче до смерті». Аби показати,що разом із порушником,переходячи дорогу у невстановленому місці, поруч йде смерть. А в четвер на перехресті Грушевського з Проскурівською «в’язень», перевдягнений у спецодяг актор, закликав водіїв дотримуватися правил дорожнього руху: користуватися ременями безпеки, не розмовляти мобільним телефоном і не порушувати швидкісного режиму.

Ще минулого року на цьому місці світлофора не було. Тут учням другої гімназії міста Хмельницького доводилося долати шестиполосну дорогу, аби перейти на інший бік вулиці. Шестикласниця Анастасія, каже раніше було страшнувато, тепер – безпечніше.

Саме про це правило переходу дороги, зазвичай забувають діти, кажуть патрульні.

Навчати власним прикладом – найкращий спосіб для батьків убезпечити своїх дітей від проблем на дорозі.

А вже у середу  «смерть» переводили  порушників дорожнього руху на інший бік вулиці. Кожному, кого бере під руку «стара з косою» каже: «Ти став на крок ближчим до мене».

Та смерті хмельничани-порушники зовсім не бояться.

А на іншому боці вулиці – кілька патрульних. Вони приймають естафету від  смерті.

Отакі пироги…. Під маскою смерті, сховався звичайний студент Хмельницького національного університету Ярослав. Сам проходить тут чи не щодня, тож добре знає, хто порушує правила переходу дорожнього полотна.

Не тільки смерті не бояться, а й патрульних. Штрафи, якими можуть покарати поліцейські тих, хто бігає по дорозі, надто незначні, та й платитимуть лише ті, на кого складуть адмінпротокол. А їм потрібно пред’явити документ, що посвідчує особу.

Так само не можуть патрульні карати й водіїв, що порушують швидкісний режим у місті, адже фіксувати швидкість пересування автівок від початку своєї роботи патрульні не мають ані повноважень, ані приладів…. А тим часом водії знахабніли: не їдуть, а літають навіть по Кам’янецькій.

З такою швидкістю рухаються автомобілі  вулицею Кам’янецькою, що в обласному центрі. Це виїзд у сторону Чернівців. Тут, рідко коли з’являється авто, що «плететься» у межах дозволеного в українських населених пунктах швидкісного режиму – шістдесяти кілометрів на годину. Ближче до центру – ситуація не краща.

Середня швидкість по місту зросла кілька років тому: після заміни даївців на патрульних. Останні зробити «шумахерам» нині нічого не можуть.

Спецзасоби, на які ми зафіксували максимально 139 кілометрів на годину , зараз фактично поза законом.

Попри  це дотримуватися правил дорожнього руху водіїв закликають «в’язні».

У спецодязі в’язня Степан підходить до вікон усіх автомобілів, що зупиняються перед перехрестям Грушевського з Проскурівською. Закликає водіїв не порушувати ПДР, щоб не сталося, як у анекдоті «небо в клітинку, друзі у смужку».

Саме це перехрестя обрали не через те, що тут масово порушують правила дорожнього руху, а тому, що тут зможуть достукатися до якомога більшої кількості водіїв.

А в цих брошурах і про гальмівний шлях, і про перевищення швидкісного режиму, і про користування мобільним під час руху й про непристебнуті ремені безпеки – причини, котрі призводять до ДТП,  або ж значно ускладнюють наслідки аварій.

Керування транспортним засобом у нетверезому стані, ще один із найбільших недугів української касти водіїв. І позбавлення грошей чи навіть права керування автомобілем на рік, три чи п’ять – не перешкода хильнути алкоголю.

Можливо зовнішній вигляд «в’язня» на дорозі нагадуватиме водіям, що керування авто напідпитку може не лише позбавити грошей чи прав, а й волі.

 

" " " "