«Правоохоронні органи і суспільство не готові до цього», – Сергій Лабазюк про легалізацію зброї

708

«В Україні все ще залишається неврегульованим питання легалізації вогнепальної цивільної зброї. Війна на Донбасі дозволила громадянам завести в мирні регіони десятки видів нелегальних боєприпасів, автоматів, пістолетів і складових частин до них. Тому наразі цивільне населення не відчуває себе в безпеці», – зауважив народний депутат України від партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк.

Він підкреслив, що посилаючись на досвід західних країн, де зброю можна не тільки купувати, але також зберігати та відкрито носити, навіть в демократичний Америці через зброю виникає ряд проблем. Тому рівнятися на США у цьому питанні не варто.

«Коли ми говоримо про Америку, то бачимо з телеекранів, які виникають проблеми через зброю: підліток розстріляв у школі своїх однокласників чи чоловік увірвався з вогнепальною зброєю до державної установи. І це при тому, що в США високий соціальний захист населення та присутня ефективна система управління. Натомість в Україні – війна на сході та економічні проблеми. Однозначно це негативно впливає на настрої українців. В таких умовах надати дозвіл на придбання вогнепальної зброї по спрощеній процедурі – ризиковано. Це може призвести до неконтрольованої ситуації в Україні. Чи ми готові до цього? Ні!», – заявив Сергій Лабазюк.

Проте це не єдина причина недоцільності масового обігу зброї на території нашої держави. Правоохоронна система України непідготовлена, так само, як і незабезпечена безпека громадян, вважає політик.

«Офіційний дозвіл на продаж зброї для населення може стати глобальною проблемою. Українці повинні відчувати себе в безпеці і розуміти, що держава забезпечила правовий захист.  Тільки за таких умов можливий офіційний запуск продажу вогнепальної зброї. Станом на сьогодні ні правоохоронні органи, ні суспільство абсолютно не готові до цього», – вважає народний депутат.

Як повідомляв TV7+ Хмельницький, 4 березня Верховна Рада не підтримала законопроекти №4335 і №4335-1 про обіг цивільної вогнепальної зброї та боєприпасів на території України.

В першому читанні за нього проголосували 88 народних депутатів.

Минулого року Рада вже намагалася ввести в Україні законний обіг зброї, проте документ не підтримав профільний комітет.

" " " "