Прожитковий мінімум: що за нього можна собі дозволити

Нині в країні розмір прожиткового мінімуму для працездатної людини становить 2027 гривень, а з 1 січня він сягне "аж" 2189 гривень

1260

Що можна собі дозволити з вітчизняними цінами на вітчизняний прожиткоовий мінімум, спробувало підрахувати  видання depo.ua. Обсяг життєвих благ вийшов невеликим, якщо не сказати убивчим.

Насамперед, слід мати чітке визначення, що таке прожитковий мінімум та з чим його їдять. Отже, прожитковий мінімум – це “вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров’я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.”

Таке офіційне визначення поняття прожиткового мінімуму, запозичене із сайту Верховної Ради. Тобто цей перелік передбачає, що за суму, яка дорівнює прожитковому мінімуму, можна цілком нормально попоїсти, купити необхідний одяг та ще й одержати необхідний набір послуг і навіть задовольнити якісь свої культурні потреби.

Читайте також: У Хмельницькому боржникам припинятимуть постачання комунальних послуг

Журналісти ж вирішити порахувати, на що насправді вистачить прожиткового мінімуму. Вийшла отака цікава картинка.

Тобто суми, що дорівнює прожитковому мінімуму, вистачить на одну із цих статей витрат. І аж ніяк – не на усі разом.

Тим часом, Мінсоцплітики підрахувало, що за існуючого нині рівня цін, треба на кожну людину, принаймні, 4251 гривню, аби вона могла собі дозволити той мінімальний набір життєвих необхідностей. Тобто розмір прожиткового мінімуму фактично занижено в 2,2 рази. А ті, у кого на місяць не виходить такої суми, фактично не живуть, а животіють. Сумна арифметика виходить.

" " " "