Спецрепортаж . Скандальні збори у Слобідсько-Кульчієвецькій громаді.

1036

Днями у двох селах Слобідсько-Кульчієвецької громади, що на Кам’янеччині  пройшли збори. Ініціаторами та організаторами заходу стало Керівництво ОТГ та місцева активістка Вікторія Кохановська. Відповідні оголошення ми знайшли на ютуб каналі останньої та в соціальних мережах https://youtu.be/LVn8f65Trgk За їхніми словами, чимало місцевих жителів скаржаться на погане самопочуття, а у всьому вина орендарів.

Як кажуть люди занепокоєні ситуацією, адже хворіють і діти, і дорослі. Люди хочуть знати, чому у них проблеми зі здоров’ям.

Першим зібрання відкрили у Баговиці. Зал місцевої школи не вмістив кількість бажаючих послухати виступаючих. Через емоції регламенту ніхто не дотримувався.

Представники Компанії зазначають, поки обробки полів не проводили через погодні умови.

На підтримку орендаря  коментують і  місцеві пасічники.  Кажуть, у громаді масового мору бджолосімей не було. Більше того, з аграріями Компанії у них налагоджена конструктивна співпраця.

Орендарі кажуть, мають відповідні дозволи на користування місцевою водоймою, а препарати, що використовують – безпечні. Всі відповідні документи та сертифікати якості аграрії надали для громади.  З пропозиціями з’ясувати правду не раз зверталися до керівництва громади

Без порозуміння присутніх збори у Баговиці  перемістилися у сусідню Тарасівку. Цей населений пункт знаходиться в улоговині. Організатори заходу стверджують,  що тут також були у людей алергічні реакції. Проте, більшість  не відчувають погіршення здоров’я.

А от  керівник громади, ініціатор зборів,  каже, з-пож 33 місцевих орендарів не може порозумітися лише з одним. Жодний інший орендар на захід не з’явився, а от в  «Енеслко Агро» (Кернел) готові до відкритого діалогу.  А от керівництво громади висловлює одразу декілька третенцій до агровиробника.

Місцева  активістка каже, з появою нових хворих хочуть відправляти їх до столиці, аби визначити причину висипів на шкірі та першіння у горлі.

Поки ніяких висновків щодо причини занедужання жителів громади нема. Як і офіційних хворих. Тим часом  представники підприємства «Енселко Агро» (Кернел), для того, щоб вкотре підкреслити свою відповідальність перед громадою та небайдужість, ініціювали позапланову  перевірку на предмет дотримання санітарних вимог, подавши  відповідну заяву до Головного управління Держпродспоживслужби.  Чи була завдана шкода навколишньому середовищу, мають з’ясувати і екологи.

Збори проходили лише за активної участі сторони організаторів, а сповна висловити свою думку аграріям так і не вдалося…

Усі звинувачення у компанії називають безпідставними та сподіваються  на налагодження  співпраці із пайовиками.

 

 

 

 

" " " "