Спецрепортаж . Свято зі сльозами на очах – у місті та в районі відзначили 74-у річницю перемоги у Другій світовій війні

818

Дві сотні сивочолих зі сльозами на очах та з посмішками на обличчі співають в унісон військових пісень. Учасників бойових дій, дітей війни та нащадків героїв сьогодні об’єднало свято – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Михайло Павлович з трепетом в голосі пригадує ті криваві роки. У 44-ому 18-річний юнак потрапив на фронт. Бойове хрещення отримав під час битви на станції Гречани. Разом із побратимами наступали на ворога від тодішнього Проскурова до німецької річки Ельби.

У кожного з присутніх своя воєнна історія. Хтось під час бойових дій втратив здоров’я, хтось не дочекався з війни батька, а у когось Друга світова забрала дитинство. Така зустріч для ветеранів – це нагода побачити побратимів, вшанувати загиблих та відзначити свято спільної перемоги.

Трагічна сторінка історії має стати уроком для сучасного покоління. Тим паче сьогодні, коли на території нашої країни знову триває війна, зауважує Сергій Лабазюк. Він разом із депутатами політичної партії «Поруч» щороку організовують свято 9 травня для членів ветеранських організацій Хмельницького.

У цей день дякують і тим, хто після завершення війни фактично з нуля відбудовував країну.

Ігор Добжанський – депутат міської ради від політичної партії «Поруч», ветеран Афганської війни

А це – село Малиничі Хмельницького району. До меморіалу прямує колона. Діти та дорослі несуть до пам’ятника квіти. Так тут у День пам’яті та примирення вшановували жертв Другої світової війни.

Пам’ятний захід влаштували і в місцевому будинку культури. У залі – учні місцевої школи. Вони – останнє покоління, яке може почути про війну від очевидців подій. Надія Василівна розповіді про події сорокових років чула від дідуся. Який пройшов від Малинич до самого Берліну.

Нині на території Хмельницького району залишилося 35 ветеранів. Частина з них не в змозі обходитися без сторонньої допомоги. Напередодні 9 травня помічники народного депутата Сергія Лабазюка завітали до героїв та вручили продуктові набори. Відзначили також ветеранів Волочиського району та міста Хмельницького.

І ветерани, і сучасники у цей день один одному бажають одного – аби завершилася війна на Донбасі та нарешті настав наш День Перемоги.

 

" " " "