«Стале аграрне виробництво» у Хмельницькому

987

Перспективні ринки збуту та розвиток рослинництва. У Хмельницькому пройшов регіональний форум «Стале аграрне виробництво». Ця подія – насправді важлива для сільськогосподарської сфери регіону. На ній говорили про соціальні, економічні та екологічні зміни, що негативно впливають на діяльність фермерів. Останнім давали й поради, як боротися з сучасними проблемами та долати нові виклики в аграрній галузі. Подробиці дивіться далі.

Павло Козачук – господарник зі Старокостянтинівщини. Вже понад десять років аграрій обробляє землі у районі. Фермерське господарство – невелике, близько ста гектарів площі, втім у сучасних умовах і воно вимагає змін. Можливостей насправді багато, по суті, як і викликів, що їх створюють. Про соціальні, економічні та екологічні зміни, що негативно впливають на діяльність фермерів, говорили на регіональному форумі «Стале аграрне виробництво».

Як боротися з сучасними проблемами та долати нові виклики в аграрній галузі? Саме на ці питання шукали відповіді на форумі. Фермерам краю радили багато. Перше і найдієвіше – впроваджувати принципи сталого аграрного виробництва. Допомогти у цьому може «Древлянська система землеробства» Вона – для накопичення вологи, тож при зміні клімату особливо актуальна.

Замість пшениці фермерам радять придивитися до інших культур. У приклад ставлять європейський та азіатський досвід. Там, на відміну від України, вирощування лікарських трав, амаранту чи навіть технічної коноплі давно не новинка.

Все більшої популярності набуває вирощування квасолі. Тут можна заробляти у три, а то й чотири рази більше, аніж при посіві зернових. Чимало фермерів приглядаються і до горіхового господарства. Та що б не обрав кожен з них, має пам’ятати і про інші складові успішного бізнесу. У сучасних умовах це – екологічність продукції, кооперування та, обов’язково, просування себе у світовій мережі. Тетяна Кукуріка, Павло Єфтемій. Головні новини Хмельниччини. ТВ 7+.

" " " "