Стратегія «первинки», як зберегти і примножити.

901

 «Первинку» реформували, а що далі? У Хмельницькому регіональному офісі підтримки місцевого самоврядування програми ULEAD навчали стратегічному плануванню в галузі охорони здоров’я. Топ-тема – що робити із ФАПами. Головні лікарі центрів ПМСД в один голос кажуть, медична реформа не бачить фельдшерських пунктів, однак, без них якісно надавати допомогу на селі практично не можливо. Як розвиватися, якісно обслуговувати і не втрачати гроші ?

 Стратегія на рівні громади, або як зберегти і примножити. Новоушицька «первинка» одна із перших в Україні відчула вигоди медичної реформи. Тут першими уклали угоду із НСЗУ, першими отримали підвищені зарплати і гроші на розвиток. Завдяки цьому, ділиться головна лікарка установи, вдалося не лишень краще обслуговувати громаду, а й зберегти найбільшу в області мережу ФАПів. Їх тут аж 45. Майже у кожному селі.

 Цих грошей вистачає лише на необхідне, а щодо подальшого розвитку питання поки що не стоїть. Тай закон жорстко прописав положення про ФАПи.

 В селах з меншим населенням ФАП має перетворитися в тимчасовий пункт здоров’я, де лікар буває двічі на тиждень. В Новоушицькій громаді кажуть, для сімейних лікарів це подвійне навантаження.

 Фахівці з децентралізації кажуть, вирішити проблему може міжмуніципальне співробітництво. Це коли галузь фінансується не лишень з НСЗУ, а і з бюджетів громад, які обслуговує. І це не єдині джерела, які потрібно використовувати. Як далі розвивати галузь, з’ясовували в рамках семінару із стратегічного планування.

 Водночас, попри те, що невирішених питань вистачає, здобутки все ж є. І це не лишень збільшене фінансування первинної ланки медицини. Розвиток відзначають і на рівні самих пацієнтів. До прикладу, в Новоушицькому центрі ПМСД фіксують, що кількість профілактичних звернень зросла.

 

" " " "