Сучасні очисні – захист довкілля. У Полонській громаді побудували сучасну систему очистки каналізаційних стоків

715

Нові очисні споруди вже більше як рік успішно працюють у Полонській громаді. До цього у річку Хомору потрапляли стоки – від цього гинула риба, а житомиряни скаржились на неприємний запах. У громаді вирішили взяти участь у програмі «Питна вода». Для цього написали проєкт – і отримали фінансування з Мінрегіону.

Колись це було місце масового скупчення фосфатів та викидїх у Хомору. Зараз після кількох етапів очистки у річку витікає майже прозора вода. Не секрет, що саме з Хомори приватні господарства, що знаходяться вниз по течії, використовують воду для своїх потреб. Проте вона булла не кращої якості. Ситуація змінилась після того, як на місці колишніх очисних почали будувати сучасні резервуари.

Стоки проходять кілька етапів очистки. В аеротенках працюють бактерії, саме вони очищують воду до відповідної прозорості. Тож на виході – безпечна рідина, що не загрожує забрудненням навколишньому середовищу.

Персонал уже впевнено освоїв нову технологію. За добу тут можуть переробити 1000 кубічних метрів стоків. Старожили підприємства жартують, воду на виході навіть можна пити, адже вона не містить шкідливих домішок.

На комісії Мінрегіону в рамках програми «Питна вода» виділили 12 мільйонів 960 тисяч в жовтні позаминулого року. А до грудня сучасна установка вже була побудована. Поки очисні працюють не на повну потужність.

Міська рада розпочала масове каналізування вулиць, реконструкцію існуючих мереж сертифікованими поліетиленовими каналізаційними трубами. Вони не мінялись з 1968 року. Тепер усі скиди пройшли перевірку.

Такий потрібний для довкілля проєкт знайшов позитивний відгук і серед жителів громади. Як каже жителька Полонного Альона, тепер на берегах річки з’явився пляж. Ловиться тут риба та раки, водяться черепахи.

Очисні споруди дають можливість розвивати мережу каналізації. Підключення полончан до єдиної системи триває. Зараз понад 13 кілометрів водогону перебуває на реконструкції. Люди кажуть, справа хороша, тож допомагають фізично.

 

" " " "