Свято Спаса в Олешині

369

Святковий ярмарок відбувся в Олешині. Там жителі і гості села разом святкуювали одне з найбільших свят – Преображення Господнє. У цей день люди йдуть до храмів, щоб освятити дари природи. Віряни пригощають освяченими яблуками сусідів, друзів і навіть незнайомців. Прийнято також готувати різноманітні страви з яблук. На місцевому стадіоні чимало людей. Народні колективи тішили веселими танцями і показували майстер-класи. А місцеві гуртки демонстрували свої кулінарні уміння.

Окрім насиченої програми, на гостей свята чекав гастрономічний конкурс. У ньому взяли участь 5 сіл громади. Кожна з команд готувала вареники – різні на смак та на вигляд. Переможці отримують великий запас борошна.

На ярмарок завітав заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак. Каже, після пандемії жителі міста тягнуться до найближчих сіл, тому вбачає у цьому можливість розвинути зелений туризм у громаді.

За прикметами, Яблуневий спас означає настання осені і перетворення природи. Ваажається, що після свята ночі стають холоднішими, можуть бути приморозки, тому й кажуть “Прийшов Спас – май рукавиці про запас!”.

" " " "