Тарифи на електроенергію . Підсумки тижня .

1178

ОТГ у тарифному зашморзі! Нагадаємо, ми вже розповідали про скасування нічного тарифу на електроенергію для юридичних осіб.  Через «зрівнялівку», до якої вдалася НКРЕКП, в об’єднаних територіальних громадах вже підраховують збитки, бо саме вони опинилися на межі виживання.  Якщо просто, вартість кіловату  зросла в середньому  у 3 рази. А це означає, що такі затратні галузі як освіта і житлово-комунальна сфера, тягнуть громади у боргову яму. Ба більше, в ОТГ кажуть, відміна нічного тарифу матиме ефект доміно, коли по черзі зростуть ціни і на інші комунальні послуги, які функціонують за рахунок електрики. До прикладу, вода для населення.  Чи є шляхи виходу з кризи?

Перший день нового 2019 року змусив юридичних споживачів електроенергії грати за новими правилами. НКПЕКП скасувала нічний, денний і піковий тарифи.

Перші платіжки за новими тарифами болісно вдарили по об’єднаних територіальних громадах. В Жванецькій ОТГ нові умови порівнюють із зашморгом.

Схожа ситуація і в Новоушицькій ОТГ. Там чотири заклади освіти опалюються електрикою. Ще місяць тому це була економія, а вже тепер – ледь не розкіш.

Не знають що робити і в комунальній сфері. Найвразливішими виявилися сільські водогони. Усі вони працювали за рахунок нічного тарифу. Нині у громадах бачать єдиний вихід – збільшення тарифів на водопостачання для населення.

Тим часом в Хмельницькенергозбуті кажуть, не популярний крок НКРЕКП цілком прогнозований. Мовляв, розподіл на нічний, денний і піковий тарифи був тимчасовим і субсидійованим державою, що не відповідало новим ринковим умовам, на які підписалася Україна.

Енергетики кажуть, подібну диференціацію можна використати на свою користь. Варто встановити новий обліковий пристрій, що дозволить скласти графік навантаження і  призначити індивідуальну тарифікацію.

Про можливість окремого тарифу у громадах знають. От тільки система не дешева. Тож замінювати старі лічильники на нові поки що не поспішають.

Водночас у громадах все ж таки сподіваються на індивідуальний підхід, однак дещо відмінний від того, який пропонують компанії-постачальники.

 

 

" " " "