ТВ7+. ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ЖІНОК

160

Кабмін на засіданні  ще 30 грудня 2022 року затвердив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Тоді було зазначено, що на обов’язковий військовий облік повинні будуть ставати жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. Для інших передбачається добровільний військовий облік. Ми запитали перехожих хмельничан , як вони ставляться до того, аби жінки ставали на військовий облік.

Зараз заборона на виїзд за межі країни стосується лише чоловіків.  Всі жінки, незалежно від наявності статусу військовозобов’язаного, професії та перебування на військовому обліку, можуть виїхати за кордон. Права українок забезпечує чинне законодавство.

У воєнний час багато жінок  служать у війську, надають медичну допомогу та рятують поранених .Перехожі кажуть, людей на фронті не вистачає.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Вони  виконують військовий обов’язок на рівних правах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків.

Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок медиків. Це виконання зміни до Закону та узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

" " " "