У Деражні вшанували «Кіборгів».

1163

 Військові, яких назвали «Кіборгами». Вже п’ять років в Деражню з’їжджаються захисники України. Вони з 90го окремого аеромобільного батальйону. Він був сформований під час війни на Сході. Бійці захищали Донецький аеропорт та його околиці. Багато кого із них немає в живих. Живі ж у річницю запеклих боїв за летовище збираються, аби вшанувати своїх побратимів.

 Минуло п’ять років, а в Деражню досі з’їжджаються військові 90го окремого аеромобільного батальйону. Нині він названий в честь деражнняця Івана Зубкова. У 2015 році йому було присвоєно звання Героя України, щоправда посмертно. Він був командиром роти вогневої підтримки. Загинув під час підриву другого поверху нового терміналу Донецького аеропорту. Та до загибелі встиг врятувати своїх побратимів.

 Нині військові стоять на колінах перед його могилою. Таким чином вшановують подвиг Івана Зубкова.

 Кожна річниця запеклих боїв збирає військових зі всієї України в невеличкому містечку Хмельницької області.

 Саме тут, між своїми, вони можуть бути відвертими, щирими та справедливими. І вкотре усвідомити свій вклад в боротьбі за Україну.

 За офіційними даними оборона Донецького аеропорту тривала довгих 242 дні. Та, насправді, частина військових продовжувала боронити територію ще дві доби.

 Понесені втрати назавжди увійдуть в історію, як одна із найкривавіших сутичок російсько-української війни.

 

" " " "