У Хмельницькому відкрили мотосезон . Підсумки тижня .

897

Дорогу двоколісним…. У Хмельницькому офіційно стартував мотосезон. Відкривали його традиційним байкерським зльотом на Проскурівській, аби масовим дійством нагадати хмельничанам – мотоциклісти вже на дорогах. Нагадувати про це, ой як варто. Тільки від початку тепла двоє мотоциклістів потрапили у серйозні дорожньо-транспортні пригоди, де, скоріше за все винуватими не були. Одному із них байкери збирають гроші на дороговартісне лікування. Два колеса це – завжди вдвічі більший ризик, аніж чотири. Та саме за адреналін їзду на байках так цінують мотоциклісти. Але як сісти за кермо двоколісного? А точніше де це можна зробити у Хмельницькому? Знайти відповідь на це питання взялися Підсумки тижня. Виявилося, автошколи, котрі можуть навчити кермувати байком, у нашому місті – рідкість.

За паспортом цього чоловіка звуть Володимиром Дудчаком, та на дорозі й у мотоклубі його кличуть просто – «Дядя Вова». Байкери кажуть, мати прізвисько – обов’язково, так намагаються обхитрити смерть, що чатує на дорогах.  Дядя Вова відкривати мотосезон у Хмельницькому приїхав із одноклубниками з Отинії, що на Прикарпатті.

Саме тому чоловік керує одним із найвідоміших байків у світі – славнозвісним Harley-Davidson. Його зі США доставили морем. Про ціну – мовчить, та переваги мотоцикла – відчутно одразу.

На відкриття мотосезону у Хмельницькому, звісно, злетілося значно менше мотоциклістів – кілька сотень. Але звідусіль. Неважливо, де живе той чи інший мотоцикліст, бо байкери – це братерство… Свято-святом, однак відкриття мотосезону, крім розважальної, має й іншу мету – просвітницьку й інформаційну.

Бо часом автомобілісти вважають себе королями доріг, й забувають, що пересуватися поруч із ними по проїжджій частині мають право і двоколісні.

Якраз в одній із них постраждав товариш Анни. Чоловікові під час відкриття мотосезону збирали кошти на дороговартісне лікування: після цього ДТП він ледь не втратив життя.

Попри страшні аварії, що можуть статися із мотоциклістами, вони своїх залізних коней не залишають, адже будь-яке пересування може бути небезпечним, якщо не дотримуватися правил дорожнього руху. Тому майбутніх мотоциклістів навчають їзді особливо прискіпливо. На один із таких тренувальних майданчиків завітали і ми.

І коли, мені лячно, то Іванові – зовсім ні. Хлопець за кермом байка втретє, та вправно пересувається по ангару. Надважких вправ звісно не робить, бо попереду ще сімнадцять виїздів.

Автор: А як же батьки? Вони ж певно хвилюються, коли їхня дитина вчиться їздити на мотоциклі?

І ні на йоту більше…. Саме так, не порушуючи правил, їздити на мотоциклі своїх учнів навчає пан Микола. Він інструктор фактично з усіх категорій транс засобів, крім, В – легкової автівки. Мотоцикл, до речі, категорія – А, мопед – А1. Першим мають право керувати повнолітні, скутером – починаючи з шістнадцяти років.

І скутеристам, і мотоциклістам справді доводиться добряче попрацювати, аби отримати свої права.

Насправді, це чи не єдина автошкола в Хмельницькому, котра навчає керуванню мотоциклами. ЇЇ власник і керівник пан Юрій зізнається сам навчився «ганяти» на байку тільки рік тому, але ця послуга у автошколі дуже популярна.

Це – не єдине порушення, яким можуть грішити мотоциклісти.

Однак штрафи за такі порушення відносно незначні, тож правилами дозволяють собі нехтувати.

" " " "