У Хмельницькому на COVID-19 перевірять багатьох: що буде з тими, в кого знайдуть

Тестів для перевірки ймовірних носіїв інфекції тепер має вистачити

1834

У Хмельницькому місцеві бізнесмени підключились до закупівлі тестів на коронавірус. Завдяки їхнім спільним зусиллям вдалося закупити 1200 сертифікованих експрес-тестів на COVID-19. Про це розповів мер обласмного центру Олександр Симчишин.

“1200 сертифікованих експрес-тестів на Covid-19 завдяки ефективній співпраці з місцевим бізнесом вже у наших медзакладах! Додам, що 120 тестів придбала комунальна аптека «Віола». Вони також вже розподілені між нашими медзакладами. Також окремо ПМСД придбали 150 тестів”, – пише мер у своєму Facebook.

Завдяки такому масовому надходженню експрес-тестів уже сьогодні можна розпочати поголовне тестування людей із контактних груп. Адже деякі люди, як уже доведено, переносять коронавірус або безсимптомно, або з найменшими симтомами. Через це вони самі можуть не знати, що є носіями інфекції.

“Додатково знайшли і хочемо придбати ще 300 ПЛР-тестів (тести, які дають більш точний результат) для тестування ними тих категорій громадян, які є найбільш контактними, у першу чергу медиків”, – повідомляє Симчишин.

Завдяки придбаним тест-системам тепер можна буде обстежити не лише хворих, в яких є підозра на коронавірус, але й працівників, які найбільше контактують із людьми: кондукторів тролейбусів, медиків із мобільних бригад, медиків у лікарнях та амбулаторіях, соціальних працівників. Також, на прохання Духовної ради міста, обстежать деяких священиків.

Усі, в кого тести будуть позитивними, ізолюють до повного одужання. Навіть якщо захворювання в такої людини протікає з найменшими симптомами, все одно, вона має самоізолюватись, адже вона становить загрозу для інших.

Читайте також: Нардеп із Хмельницького озвучив вартість лікування від коронавірусу: сума приголомшує

Учора, 9 квітня, вже провели 172 експрес-тести.

“У першу чергу тестували хворих із пневмоніями. 17 тестів – негативні. Також тестували наших медиків. Загалом з 172 аналізів – 158 негативні. Ще 14 потребують додаткового обстеження ПЛР тестами”, – повідомляє мер.

Не забув також міський очільник нагадати про “ложку льогтю” у цій, загалом позитивній, історії із закупівлею тестів. Митники змусили підприємців сплатити ПДВ за ввезений товар, хоче якраз цей товар не підлягає оподаткуванню.

Але виявляється, митники ще інструкцій не отримали”, – пише Симчишин.

" " " "