У Хмельницькому не робитимуть тести на коронавірус на першу вимогу хворих – головлікар інфекційної

У зв'язку з поширенням епідемії багато краян вимагають, щоби їм негайно робили тест на коронавірус

2505

На Хмельниччині, на щастя, поки що не зафіксовано жодного випадку коронавірусної інфекції. Тому паніка, яка оволоділа частиною мешканців області, абсолютно безпідставна, каже головний лікар Хмельницької інфекційної лікарні Оксана Піддубна.

Так само безпідставні вимоги деяких громадян, з якими вони звертаються до лікарів. Підвищена температура (до 38 градусів), нежить і біль у горлі не дають підстави підозрювати коронавірус, і тести на нього робити не потрібно. Через те, що такі вимоги від краян почастішали і заважають ефективно працювати лікарям, Оксана Піддубна вирішила звернутися до жителів області.

“Навіть у найбільш цивілізованій країні світу тести не робляться здоровим людям на діагностику коронавірусної інфекції просто так за  бажанням чи для профілактики. Тести робляться  тільки тим людям, в яких є симптоми захворювання, а саме коронавірусна інфекція. Дуже вас прошу, враховуючи, що на сьогодні ми ще маємо дефіцит цих тестів, але в нас є все необхідне для того, щоб поставити діагноз дійсно хворому на коронавірусну інфекцію, не заважати працювати лікарям-інфекціоністам і лікарям-сімейникам”, – каже Оксана Піддубна.

Крім того лікар наголошує, що у понад 80% хворих на коронавірусну інфекцію вона протікає в легкій формі, і такі люди можуть лікуватися амбулаторно. При цьому із неважкими симптомами вона радить звертатись до сімейного лікаря – за телефоном. Не йдіть у поліклініку і не розносьте інфекцію.

“Важкі випадки, якщо ви на зв’язку зі своїм лікарем, він обов’язково вам дасть пораду викликати швидку допомогу і доставити в інфекційну лікарню. На сьогодні в інфекційній лікарні є все необхідне для того, щоб поставити вам діагноз. В нас обмежена, але є кількість тестів для хворих дійсно з підозрою на коронавірусну інфекцію. В нас є бокси, в нас є апаратура. В нас є захист для наших працівників і є лікування симптоматичне, яке згідно протоколу ми будемо надавати таким хворим з підозрою”, – наголошує головний лікар.

Читайте також: Перший пішов: в Україні вже є нардеп із коронавірусом

При цьому Оксана Піддубна просить довіряти лікарям, які щохвилини наражають себе на небезпеку і, мабуть, не менше за своїх пацієнтів зацікавлені в тому, щоби не прогледіти та вчасно виявити коронавірусну інфекцію.

" " " "