У Хмельницькому онкоцентрі встановили сучасний апарат променевої терапії

600

4 лютого, в День всесвітньої боротьби проти раку, на Хмельниччині відбулась важлива подія – замість застарілого обладнання, яке ніде у світі вже давно не використовується, в Хмельницькому обласному протипухлинному центрі презентували сучасний апарат для променевої терапії – лінійний прискорювач.

Важливість нового обладнання годі переоцінити, адже Хмельницька область входить до числа десяти територій із найвищим рівнем смертності від раку. Через онконедугу щорічно ідуть із життя майже 2,5 тисячі краян.

Як повідомив директор обласного протипухлинного центру В’ячеслав Мороз, нині у них на диспансерному обліку перебувають майже 34 з половиною тисячі пацієнтів, що потребують постійного спостереження. А при виявленні рецидиву – проведення спеціального, у тому числі і променевого лікування.

Відтепер, завдяки лінійному прискорювачу, жителі області не лише будуть отримувати якісне сучасне лікування, але й після нього зможуть швидко повернутися до повноцінного життя.

Проект із технічного переоснащення лікувальних кімнат для дистанційної променевої терапії став переможцем на онлайн-платформі Державного фонду регіонального розвитку торік. Загальна вартість проекту склала понад 70 мільйонів гривень.

Реалізовувався за підтримкою депутатів Верховної Ради, у тому числі парламентарів від політичної партії “ЗА МАЙБУТНЄ” Сергія Лабазюка та Віктора Бондаря. Фінансувався із різних джерел, серед яких – і бюджет Хмельницької області в розмірі 33 млн гривень. Залучити з державного бюджету вдалося біля 11 млн грн.

«Сьогодні до Дня всесвітньої боротьби проти раку в області був дотичним до важливої події. Дане обладнання дасть можливість швидко, ефективно та якісно проходити променеву терапію людям з онкозахворюваннями! Адже статистика в нашій області шокуюча – 34,4 тис. людей стоять на обліку в протипухлинному центрі! Переконаний, що і надалі нашою плідною роботою ми зможемо підтримувати заклади охорони здоров‘я і допомагати населенню нашої області бути здоровими! Нехай береже нас усіх Бог», – так прокоментував встановлення нового апарату променевої терапії Сергій Лабазюк.

За рік на лінійному прискорювачі у протипухлинному центрі планують проліковувати, щонайменше, 1500-1800 пацієнтів.

" " " "