У Хмельницькому побільшало легальних працівників

1288

У Хмельницькому статистика показує приріст кількості найманих працівників, які трудяться на підприємствах міста. Так, у січні 2020 року їхня загальна чисельність становила 91 911 осіб. Це на 1 152 більше, ніж у січні 2019, йдеться в інформаціїї, опублікованій на сайті міськради.

Втім, це не означає, що їх насправді стало більше. Просто роботодавці легалізували найманих працівників, які працювали в них підпільно. А переконали їх це зробити члени робочої групи з легалізації тіньової занятості.

Лише за минулий рік вони здійснили 1 044 відвідування підприємств обласного центру. При цьому деякі злісні тіньовики влетіли на чималі штрафи, що становлять до 142 тисяч гривень за одного “підпільника”. Це й спонукало роботодавців до легалізації фактично існуючих трудових відносин.

Крім того, “підвищили” роботодавців й зарплати своїм працівникам. Адже нерідко ще трапляється, коли швачки в цехах або будівельники на майданчиках гарують по 12 годин за мінімалку. Легалізація обсягів зарплати також потроху просувається.

Водночас влада міста впевнена, що резерви ще є, а отже й зростатиме статистична чисельність зайнятих і підпільників буде дедалі менше.

" " " "