У Хмельницькому презентували унікальну історичну виставку стендів про мазурів.

1166

«Мазури. Мить, що залишилася в пам’яті».У першій школі міста презентували унікальну історичну виставку стендів.  Експозиціюстворювали в рамках проєкту про подільських мазурів.Його реалізовували працівники спортивно-культурного центру «Плоскирів» за підтримки Українського культурного фонду.

Зібрана інформація вмістилася на одинадцяти стендах. Там і світлини, і діалекти, і історія, і фото рідних. Проєкт «Мазури. Мить, що залишилася в пам’яті» реалізували працівники спортивно-культурного центру «Плоскирів» за підтримки Українського культурного фонду.

Екскурсію експозицією проводила вчителька історії Людмила Грецюк, яка за походженням є мазуркою.

Невипадково виставка потрапила саме у першу школу. Адже раніше на цьому місці розташовувався костел Святої Анни. Туди  на службу ходили мешканці мікрорайону Гречани.

Костел підірвали у 1936 році. І майже через 30 років побудовлининішнюшколу.

Історія старого Проскурова насичена подіями, людьми, діалектами. Вони із часом втрачаються і забуваються. Тому зараз серед істориків та молоді  гостро стоїть питання збереження культурної спадщини предків.

Учні навчального закладу проявили надзвичайну цікавість до виставки. Кажуть, в книжках про історію України немає фактів про етнічні групи, які проживали на теренах області. Відтак вважають представлену інформацію унікальною.

В рамках проєкту було створено сайт «Історія українських мазур». Там, зокрема, людина, яка має польські коріння, може написати власну історію і поділитися старовинними світлинами.

" " " "