У Хмельницькому вперше пересадили печінку

682

Хмельницькі лікарі провели першу в області операцію з трансплатації печінки.

Про унікальну для Хмельниччини операцію розповів Сергій Гамалій, голова ОДА.

“Сьогодні вночі на базі КНП «Хмельницька обласна лікарня» бригадою хірургів-трансплантологів Національного інституту хірургії і трансплантології О.О. Шалімова, на чолі із завідуючим відділення трансплантології і хірургії печінки Гриненко О. В. було здійснено першу трансплантацію печінки на Хмельниччині”, – зазначив у дописі очільник області.

До операції з пересадки печінки було залучено кращих спеціалістів Хмельницької обласної лікарні: Цуглевича Я.М., Монастирського В. М., Підмурняка Олексія, Підмурняка Олександра, Креньова К. Ю., Суходолю Л. І., Юдіна О. С., Цехмістера К. Ю., Ярославську І. В., Черниша О. В., Грицишину М. В. та інтерн-хірургів.

Директор обласної лікарні Яків Цуглевич зазначив, що впродовж 2 років лікарня закупляла обладнання, яке необхідне для трансплантацій. Витратили на це близько 9 мільйонів гривень, окрім цього лікарі-трансплантологи майже щотижня відвідували навчання та різноманітні тренінги в інституті О.О.Шалімова.

Донором став хворий, у якого діагностували смерть мозку. Його близькі дали згоду на взяття органів для трансплантації. Вчора бригада київських лікарів з інституту імені О.О.Шалімова вилучила органи. Операція із забору та трансплантації печінки іншому пацієнту, який цього потребував, тривала 12 годин.

Наразі, яе зазначає голова Хмельницької ОДА, пацієнт, якому пересадили печінку почувається добре, вже розмовляє, всі життєві органи і системи працюють, його аналізи покращуються.

" " " "