У Хмельницькому з’явився центр прийому та сортування сміття

Відтепер кожен містянин зможе здавати туди будь-які відходи, які довго розкладаються та загружають міське сміттєзвалище

2457

У Хмельницькому відкрили центр прийому та сортування побутових відходів, які тривалий час розкладаються, через що загружають міське сміттєзвалище. Про це інформує видання “ХМ-ІНСАЙД”.

Зокрема мова йде про такі відходи як одяг, меблі, автомобільні покришки, стара чи зламана побутова техніка тощо. Тепер такий непотріб можна буде без проблем привезти на пункт прийому та сортування. Розташований він за адресою Проспект Миру 7 (неподалік від міського сміттєзвалища).

При цьому у міськраді зазначають, що сміття буде прийматися безкоштовно. Усього для прийому передбачено 13 фракцій відходів: меблі, будівельне сміття, зелені відходи, одяг, побутову техніку, папір, ПЕТ, поліетилен, скло, упаковку, метал, небезпечні та змішані відходи.

Після прийому усі вони будуть тим чи іншим чином перероблюватися. Якщо з папером, відходами ПЕТ чи склом усе зрозуміло, то для інших фракцій передбачені дещо інші процедури. Так, наприклад, непотрібні меблі чи одяг спочатку будуть виставлятися на місці, на випадок якщо хтось захоче їх забрати. До речі теж безкоштовно. Що стосується побутової техніки, то її охоче приймуть місцеві ПТУ, які виховують тих, хто займається її ремонтом. Будівельне сміття будуть подрібнювати та застосовувати в різних будівничих матеріалах. Наприклад – додавати в суміші для підсилення та ремонту дорожнього покрову. І тільки після зазначених процедур усі залишки будуть далі сортувати на переробку.

Створення центру коштувало понад 1,5 мільйона гривень. Фінансування здійснювалося за бюджетні кошти, а також за кошти комунального підприємства «Спецкомунтранс», зокрема, ті, які воно заробило від дегазації полігону.

Читайте також: СМІТТЄПЕРЕРОБНОМУ – БУТИ! ОСНОВНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВЕЧІР ОБЛАСТІ. Запис від 8 вересня

Головна мета об’єкту – зменшення навантаження на сміттєзвалище та недопущення потрапляння полігон відходів, які довго розпадаються. Крім того, в такий спосіб планують виховувати екологічну свідомість мешканців, навчити містян не викидати негабарит на сміттєві майданчики.

" " " "