У лісах Ізяславського лісництва висаджують модрину

1123

Єдине дерево, що скидає хвою на зиму. У лісах Хмельниччини практикують висаджування модрини. Її деревина ціниться у будівництві, а сама культура у поєднанні з іншими деревами стійкіша до зміни погодних умов. Наша змінальна група побувала в Ізяславському лісництві та побачила, як росте модрина.

На площі 8гектарів у Михельському лісництві вирощують модрину. Це перша така експерименталь наділянка, яку заклали у цих краях.  Різновиди культури – європейська та японська. Вони більшстійкі до кліматичних змін.

В рік модрина європейська дає приріст у висоту близько одного метра. А після сорока років дерево починає рости у діаметрі. Деревина досить щільна та міцна, завдяки цьому цінується у будівництві.

За попереднє десятиліття у лісництві  висадили понад 120 гектарів площ, де росте модрина. Хвоя, що опадає, є поживою для інших культур. Адже дерево висаджують разом із іншими породами, зокрема з дубом.

Через зниження рівня грунтових вод та заселення шкідника-короїда, всихає сосна, ясен, береза та граб. Їм шукають заміну – тож вже готують нові експериментальні ділянки.

Як кажуть лісівники, не лише дерева страждають від зміни клімату. У лісах відбувається міграція  різних видів птахів та звірів.

 

" " " "