У наступному році українців може очікувати підвищення зарплат

Основною перешкодою для підвищень платні у запланованому темпі стала пандемія коронавірусу

1270

Незважаючи на пандемію, яка встромила не одну палицю в колеса українських реформ, вже з 2021 року українці зможуть розраховувати на підвищення заробітної платні. Про це повідомляє видання OBOZREVATEL , посилаючись на відповідні оцінки та прогнози, що опубліковані Кабміном України.

Взагалі зарплата мала зростати вже  зараз. Однак цьому завадила злощасна пандемія коронавірусу COVID-19, яка сильно вдарила по  світовій економіці. Зрештою зарплати все-таки зростатимуть, однак у цьому зростанні закладено декілька підводних каменів.

За оцінками експертів, до кінця поточного 2020 року через коронавірус рівень реальних зарплат в Україні знизиться на 13,9%. Вже у 2021 році, якщо не буде повторних  масштабних хвиль захворювання, ситуація швидко стабілізується  і відповідно зарплати українців зростуть на 3,2%. Далі, за оцінками експертів, очікуватиметься не стрімке, але регулярне та впевнене зростання.

Такі прогнози – не найгірші з тих, що могли бути, але шкода, заподіяна гострою фазою пандемії дуже суттєва. Вона призвела до болючого падіння ВВП, значних скорочень, а деякі виробництва та бізнеси взагалі не змогли адаптуватися та припинили своє існування. У свою чергу, на батьківщину були змушені повернутися тисячі українських заробітчан, які тут, в Україні, теж потребують працевлаштування. Попит на робочі місця почав бити рекорди, а натомість темпів збільшення їхньої кількості катастрофічно недостатньо. Таким чином ми бачимо: якщо у 2019 році роботодавці були змушені підвищувати зарплати в ході боротьби за співробітників, то зараз та в наступному році ці самі співробітники конкуруватимуть між собою навіть за робочі місця з невисокою заробітною платнею.

Читайте також: Без зарплати – на вулиці: працівниці Хмельницьклегпрому влаштували акцію протесту

Економіст Єгор Козацький переконаний, що у разі продовження карантину, 2021 рік  завершиться малим зростанням ВВП  – лише на 2%. При цьому ситуація може значно поліпшитись тоді, коли з’явиться новина, що вакцина від COVID-19 остаточно розроблена і в найближчий час почне з’являтися у фармацевтичних галузях по всьому світу.

“Два складних роки і потім зростання. І це за умови наявності продуманого плану в уряду, якщо не буде ігор з емісією гривні і на зовнішніх ринках буде відносно стабільна ситуація”, – говорить експерт.

" " " "