У Понінківської паперової фабрики – проблеми: за неї взялася Держекоінспекція України

Нелегкі часи підприємству обіцяє особисто голова Держекоінспекції України Єгор Фірсов

881

Очільник Державної екологічної інспекції України Єгор Фірсов “хоче крові” забруднювача, який скидає в річку неочищені стоки Понінківської паперової фабрики. За період, що він очолює Держекоінспекцію (а це близкьо трьох місяців), каже Фірсов, у нього вже з’явились робочі “традиції”.

“Одна з них, раз на тиждень, як правило у ніч з п’ятниці на суботу, десь з першої ночі до четвертої ранку – повідомлення про скид на Понінківскій картонно-паперовій фабриці. Відверто кажучи, мені увірвався терпець. Сьогодні вночі сталась така ж ситуація – наші інспектори одразу виїхали на місце. У понеділок скликаю нараду на місці, ситуацію потрібно вирішувати в епіцентрі події. Прошу керівників Хмельницької і Житомирської ОДА надати представників для наради. Також запрошую до наради і правоохоронні органи”, – написав Фірсов у своєму Facebook у суботу, 15 лютого.

Вчора, в понеділок, він, які і обіцяв, скликав нараду у Баранівці на Житомирщині. Судячи з фото, які він згодом опублікува у своєму акаунті, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет був там особисто.

А напередодні Габінет відвідав Понінку, аби побачити наочно, наскільки справедливі звинувачення численних природоохоронців.

Згодом підсумками наради поділився й сам Єгор Фірсов.

“Сьогодні відбувся захід щодо екологічної ситуації навколо Понінківської фабрики. За результатами можу констатувати:

⁃ Єдиний керівник територіального органу ДЕІ, якого я не бачив – це голова Хмельницької ДЕІ. Людина з самого плчатку зайняття мною посади ховається то у відпустці, то на лікарняному. Після сьогоднішньої зустрічі ми знайшли спосіб зробити це місце вакантним. Незабаром буде оголошений конкурс на посаду.

⁃ У квітні у фабрики закінчується дозвіл на спецводокористування. Зі своєї сторони будемо клопотати про не продовження цього дозволу. Держава має діяти так само і не йти на зустріч недобросовісним підприємствам-забруднювачам.

⁃ Можливо вам це здасться дивним, але навіть директор фабрики не зміг назвати її власника. Як так може бути? Я знаю. Власник ховається в офшорній юрисдикції, бо боїться відповідальності. І буде труїти людей, допоки зможе.

⁃ Усі документи по фабриці плануємо передавати до правоохоронних органів і подавати позов до суду про застосування заходів реагування у вигляді призупинення діяльності підприємства. Так вже далі не може продовжуватись.

⁃ Територіальному органу ДЕІ поставив завдання, щоб на місці завжди був черговий інспектор. Скиди, як правило, відбуваються вночі, а тому сенсу брати аналізи зранку вже не має. Максимум протягом двох-трьох годин.

⁃ Також закликаю місцевих активістів і всіх небайдужих, по-перше, подаватись для участі у конкурсах, по-друге, ставати громадськими інспекторами”, – написав головний еколог України у своєму Facebook.

" " " "